Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lokální trať Šenovka. Vznikla díky sklářům a blýskla se v Tmavomodrém světě

Kamenický Šenov má veřejnost spojený nejčastěji s Panskou skálou a natáčením Pyšné princezny. Město na úpatí Lužických hor toho nabízí ale mnohem víc, z pohledu turistického i filmařského. Za zmínku stojí například lokálka Šenovka.

Dnes tvoří Šenovku zbývajících necelých pět kilometrů dlouhá železniční trať, která spojuje Kamenický Šenov s Českou Kamenicí. Původně toto propojení vzniklo jen díky sklářům. V roce 1880 se zrodil projekt na výstavbu této železniční trati. Podmínkou ale byla výstavba zcela nové sklárny. „Jednalo se tak o finančně velmi náročný projekt, který ale tehdejší vedení města i zdejší průmyslníci jednoznačně podpořili,“ informoval mluvčí kraje Jan Mikulička.

O šest let později se Šenovka slavnostně otevřela. Sedmnáct let poté se trať dočkala prodloužení přes Prácheň a Nový Oldřichov do České Lípy. Podle některých zdrojů tak šlo o vůbec nejklikatější trať u nás. Dnes byste zde ale pozůstatky trati hledali jen stěží. Zdejší provoz byl ukončen v roce 1979. „Koleje na úseku z České Lípy do Kamenického Šenova byly postupně sneseny a těleso dráhy poté posloužilo k výstavbě cyklostezky. Je známá jako Varhany a tím, že kopíruje profil zrušené trati, nabízí velmi příjemný sklon a je vhodná pro rodinné cyklovýlety a in-line bruslaře,“ popsal Mikulička.

Nejsmutnější období čekalo Šenovku v roce 1992, tehdy totiž přestaly nákladní vlaky směřující do šenovských skláren železnici využívat a lokálka zcela utichla. Naštěstí jen na pár let. Už po pěti letech se sem vrátily historické vlaky, které tuto unikátní trať proměnily v turistickou atrakci. A tou zůstává Šenovka dodnes. Každoročně zde v letní sezóně jezdí Kamenický motoráček s historickými motorovými vozy. „Za zmínku stojí také fakt, že část dráhy, která vede pod Zámeckým vrchem, si zahrála v českém válečném dramatu Jana Svěráka Tmavomodrý svět,“ doplnil mluvčí kraje.

V Kamenickém Šenově a jeho nejbližším okolí se natáčelo vícekrát. Vznikly zde záběry několika více či méně známých českých filmů. Mezi ikonická filmařská místa patří bezesporu již zmiňovaná Panská skála, ke které zamířili filmaři nejen při natáčení Pyšné princezny, ale také dalších pohádek jako jsou O Janovi a podivuhodném příteli, Zvon Lukáš, Světlo lásky nebo Hodinářův učeň. V sedmdesátých letech se tu natáčel také snímek Mladý muž a bílá velryba. V centru Kamenického Šenova se pak natáčel například film Vražedné pochybnosti, Táto, sežeň štěně! a Až do konce.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Šenovka, Kamenický Šenov, trať, železnice, Tmavomodrý svět, Pyšná princezna, stavba, Panská skála, Lužické hory, Česká Lípa, Česká Kamenice, Mladý muž a bílá velryba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokální trať Šenovka. Vznikla díky sklářům a blýskla se v Tmavomodrém světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.