Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Turnovsku vzniká komunitní sad. Spolek ZAzemí mění průmyslové stromoví v místo pro lidi i krajinu

Po projektech jako jsou komunitní chov slepic, kompostování, komunitní zahrada nebo svobodu lesu se turnovský spolek ZAzemí rozhodl přeměnit bývalý průmyslový sad v Loučkách nedaleko Besedic na místo, kde se lidé vrátí k tradičnímu ovocnářství.

Komunitní sad vznikne na jednom hektaru, který vykoupí Nadace Pro půdu a dlouhodobě ho propachtuje spolku ZAzemí, jehož cílem je přetvořit místo po léta udržované hektolitry chemie na přírodní Sad Svobody. „Plánujeme zde vysadit přibližně osmdesát stromů,“ přiblížila Drbně Anna Hudká ze spolku.

O komunitní Sad Svobody bude společně pečovat deset rodin. Ty se budou podílet nejen na samotné výsadbě, ale také pečovat o závlahu, sekat trávu v blízkosti stromů a pravidelně stromy prořezávat.

Od „klasických“ průmyslových sadů se bude tento lišit v mnoha ohledech. Nepůjde například o běžné monokulturní stromoví, výsadba tak bude obsahovat jabloně, hrušně, švestky, třešně i ořechy. Monokultury jsou totiž náchylnější na napadení škůdci a tím pádem náročnější na chemické ošetření pesticidy. Rozdíl je i v samotném umístění stromků. „V průmyslovém sadu se vysazují malé stromy velmi hustě. Na jednom hektaru je až tisíc kusů. Navíc se využívají takzvané zákrsky. Funkcí zákrsku je plodit záhy po výsadbě hodně ovoce po krátkou dobu, patnáct až třicet let, a vedle toho se příliš nezdržovat tvorbou kořenového systému. Ten je pak závislý na průmyslových hnojivech a často i kapkové závlaze,“ vysvětlila Hudková.

Každý sad nebo alej, za kterou stojí ZAzemí, má své jméno a den. Pro Sad Svobody to je příznačně 17. listopad. Podle autorů si tento sad už navždy ponese, že byl vysazen v době, kdy byla svoboda velkým tématem.

Nově vybudovaný sad se obejde na rozdíl od těch průmyslových bez chemikálií. Pouze v prvních dvou letech budou členové spolku stromy podporovat hnojením kompostem a zálivkou v extrémním suchu. Plody sice sad přinese až za několik let, zato se může dožít i sta i více let.

Sad pomůže i zadržování vody v krajině

Tento sad není prvním, který spolek vysadil. Na čtyřicet stromů a třicet keřů s jedlým ovocem tvoří Sad Zrození, který vznikl v loňském roce na okraji obce Klokočí, na hřebeni Fialník. Kromě něj vysadil spolek v Českém ráj už téměř tisíc stromů na zhruba třiceti lokalitách. Vedle sadů to jsou aleje, remízy, meze a zahrady.

Přírodní sad bude také zázemím pro mnoho živočišných druhů, navíc pomůže zadržet vodu v krajině. „Průmyslový sad slouží výhradně k produkci. Správcům dnešních sadů už se ani neříká sadaři, nýbrž ovocnáři. Nápor chemie ustojí jen málokterý živočišný druh, umělé zavlažování stahuje podzemní vody, což je problematické zejména v blízkosti lidských sídel závislých na studniční vodě,“ konstatovala Hudská s tím, že hnojiva a pesticidy jsou také zdrojem znečištění spodních vod a pokračovala: „Cílem našeho projektu Svobodu Sadu je přetvořit místo, které je pro krajinu přítěží v ostrůvek, ve kterém si příroda od intenzivního hospodaření odpočine, zákoutí, do kterého si člověk nechodí pro peníze.“

Oproti běžnému sadu bude tento také volně přístupný veřejnosti. Průmyslové sady bývají oplocené, často opatřené kamerovým systémem a lidem je sem vstup zakázán. „Náš sad je volně přístupný, vede skrze něj stezka, díky níž se podařilo vytvořit pěší okruh kolem obce Loučky a veřejnost je v něm vítána,“ řekla zástupkyně spolku. Sad bez lidí podle ZAzemí totiž nedává smysl. Celkové náklady na pořízení pozemku pro výsadbu sadu činí 500 tisíc korun. Nadace Pro půdu spustila kampaň pro získání posledních chybějících 150 tisíc. Aktuálně se podařilo vybrat již více než 75 procent z této částky.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Kubíček, Jiří Kalabis

Štítky Turnovsko, Loučky, sad, stromy, ekologie, příroda, ZAzemí, strom, Loučka, Besedice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Turnovsku vzniká komunitní sad. Spolek ZAzemí mění průmyslové stromoví v místo pro lidi i krajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.