Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberec chce změnit nespravedlivé rozdělování daní. Oproti Plzni má o miliardu méně

Roky se mluví o tom, že Liberec je bitý při státním přerozdělování daní. Oproti Praze nebo Plzni dostává výrazně méně peněz. Vedení města doufalo, že s tím nová vláda něco udělá, v programovém prohlášení ale jakákoliv zmínka chybí. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) tak zve do Liberce ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS), kterého se pokusí přesvědčit, aby s tím ještě něco udělal.

„Požádal jsem pana ministra o schůzku a zároveň ho pozval přímo k nám do Liberce. Důvodem je, že bychom mu spolu s kolegy z vedení radnice rádi představili argumenty, které jasně potvrzují, že současný systém je vůči našemu městu a jeho občanům řadu let nespravedlivý,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Podle něj jde městům od státu 80 procent příjmů, a to na základě takzvaného rozpočtového určení daní. Peníze se rozdělují na základě koeficientu, jenže právě ten je k Liberci nespravedlivý. „Dokud se přepočet nezmění, budeme ve srovnání s ostatními podobně velkými městy dál finančně znevýhodněni. Liberečané přitom kvůli tomu přicházejí ročně o stovky milionů korun,“ dodal primátor.

Vedení Liberce už v minulém volebním období na nespravedlnost upozorňovalo premiéra Babiše a ministryni financí Schillerovou. Jenže bez úspěchu. Před volbami pak z pětikoalice znělo, že by tato nespravedlnost měla být odstraněna. Jenže do programového prohlášení se rozpočtové určení daní nakonec nedostalo.

Jenže s úpravou nejspíš Liberec u nového ministra nepochodí. Podle něj je celý systém přerozdělování v pořádku. „Ten systém považuji za funkční a spravedlivý,“ řekl Zbyněk Stanjura Hospodářským novinám.

Zámečník přitom doufal, že s novou vládou by to mohlo být jinak. „O programovém prohlášení vlády jsem slýchával, že tam bude vůle k odstranění nespravedlnosti v rozpočtovém určení daní při financování města Liberce,“ řekl primátor. Jenže není. I proto chce mluvit s ministrem Stanjurou. „Když nic nepodnikneme, nic se nestane,“ dodává primátor.

Přitom například Plzeň má oproti Liberci obrovskou výhodu. Pokud by Liberec dostával v přepočtu stejně peněz, měl by ročně o miliardu víc. Jenže moc nadějí nejspíš Liberec nemá.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, rozpočtové určení daní, peníze, stanjura, daň, Plzeň, Zbyněk Stanjura, vláda, Jaroslav Zámečník, ODS, Starostové a nezávislí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Liberec chce změnit nespravedlivé rozdělování daní. Oproti Plzni má o miliardu méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.