Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Veterináři v Libereckém kraji loni uložili 157 pokut, více než o rok dříve

Krajská veterinární správa v Libereckém kraji loni uložila provozovatelům potravinářských podniků a chovatelům zvířat 157 pokut v celkové hodnotě 1,65 milionu korun. O rok dříve vyměřila 136 pokut za 1,8 milionu korun. Loni podle krajského ředitele veterinární správy Romana Šebesty nemuseli řešit žádnou významnou nákazu hospodářských ani jiných zvířat.

„V průběhu roku jsme objevili pouze opakující se výskyt ohnisek hniloby včelího plodu na Semilsku a jedno ohnisko moru včelího plodu taktéž v okrese Semily," uvedl dnes Šebesta. Kraj loni ani příliš nezasáhla ptačí chřipka. Veterináři evidovali jeden případ, kdy na Českolipsku uhynuly ve volné přírodě volavky. Loni se nenaplnily ani obavy ze znovuzavlečení afrického moru prasat, i když několik případů bylo odhaleno několik kilometrů za hranicemi v Polsku a Německu. Kvůli zvýšenému riziku zavlečení afrického moru platí v kraji nařízení o intenzivním odlovu divokých prasat pro 90 honiteb.

Co se týče životních podmínek zvířat a případného týrání loni veterináři v Libereckém kraji uložili pokuty za 767 tisíc korun. Podle Šebesty sice ubylo podnětů od veřejnosti, ale počet kontrol zůstal zhruba ve stejné výši jako o rok dříve. „V roce 2021 bylo tedy provedeno celkem 398 kontrol, z toho 252 na podnět občana," uvedl krajský ředitel. Na základě výsledků kontrol veterináři podle něj podali na úřady 41 podnětů k projednání přestupků na úseku ochrany zvířat proti týrání, z toho v sedmi případech zároveň i návrh na odebrání týraných zvířat. „V dalších 56 případech jsme vedli správní řízení s kontrolovaným subjektem, a to z důvodu porušení veterinárního a plemenářského zákona," dodal Šebesta.

Za porušení předpisů v souvislosti s potravinami živočišného původu uložili veterináři v Libereckém kraji loni pokuty za více než 883 tisíc korun. Provedli 1695 kontrol zaměřených na dodržování veterinárně hygienických podmínek při získávání, výrobě, balení, skladování, přepravě a uvádění produktů živočišného původu na trh. „Procento kontrol se závadou se v roce 2021 pohybovalo na úrovni 4,9 procenta, což je více než v roce 2020, kdy činilo 3,83 procenta," uvedl Šebesta. Mezi nejčastější závady patřily nedostatky ve značení potravin, v dodržování zásad správné hygienické praxe, nezajištění předepsané teploty zejména při přepravě a nedodržení doby použitelnosti při uvádění potravin do oběhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SVS

Štítky Liberecký kraj, svs, veterina, pokuty, Krajská veterinární správa, jídlo, veterinární lékař, Německo, Polsko, okres Semily, Semily, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři v Libereckém kraji loni uložili 157 pokut, více než o rok dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.