Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Liberecký kraj, Liberec i další. Města k ukrajinské vyvěsila i vlajku Tibetu

Liberecký kraj i více než čtvrtina jeho měst a obcí dnes vyvěsily vlajku pro Tibet. Míst, kde se ke kampani na podporu Tibeťanů v boji za nezávislost připojují, s každým rokem přibývá. Letos se v kraji zapojilo 59 měst a obcí, mezi nimi jsou i Zákupy, kde tibetskou vlajku vyvěsili poprvé v roce 2009 a od té doby to podle starosty Radka Lípy (Starostové pro Liberecký kraj) dělají každoročně. Letos navíc na mnoha místech visí také vlajky ukrajinské, které obce vyvěsily na podporu tamních obyvatel a na protest proti napadení Ukrajiny ruskými vojsky.

Mezinárodní projekt Vlajka pro Tibet pořádá občanské sdružení Lungta. Akce se koná vždy 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Na budově krajského úřadu zavlála tibetská vlajka poprvé v roce 2004 za prvního hejtmana Pavla Pavlíka (ODS) a pak v roce 2005, kdy ji vyvěsil druhý hejtman Petr Skokan (ODS). Ve třetím volebním období, za vlády ČSSD, Liberecký kraj vlajku nevyvěšoval, k projektu se znovu připojil až s nástupem Starostů pro Liberecký kraj. Poprvé ji vyvěsili v roce 2013 a od té doby už každoročně.

Letos tak vlajka Tibetu vlaje na budově krajského úřadu už podvanácté. „Právě v této době rezonuje osud malé země utlačované o mnoho větším sousedem víc než kdykoliv předtím a já pevně věřím, že se Tibetu podaří osvobodit z čínského područí a stejně tak dokáže Ukrajina odvrátit barbarský útok Ruska," řekl při vyvěšení vlajky hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Tibetská vlajka vlaje na budově krajského úřadu spolu s ukrajinskou, kterou tam vyvěsili už 16. února při příležitosti Dne jednoty vyhlášeného ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym.

Akce Vlajka pro Tibet připomíná 80 tisíc obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. Loni se do projektu zapojilo 838 obcí, měst, městských částí nebo krajů, vlajky vyvěsily i školy, včetně Univerzity Karlovy, spontánně se přidalo i mnoho obyvatel ČR. Podle sdružení Lungta se letos k projektu přihlásilo 845 měst a obcí a všechny kraje s výjimkou Olomouckého a Zlínského. Vlajky vyvěsili i na 110 školách po celé zemi, v Liberci například na obchodní akademii.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Čína, Ukrajina, právo, správa, lidská, Tibet, Liberecký kraj, Liberec, Tibetská vlajka, Starostové pro Liberecký kraj, projekt, Zákupy, Vlajka pro Tibet, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj, Liberec i další. Města k ukrajinské vyvěsila i vlajku Tibetu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.