Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kavárna Pošta sloužící policii se proměnila v dočasné útočiště pro ukrajinské uprchlíky

Osudy ukrajinských uprchlíků nejsou lhostejné ani policistům nejen z Libereckého kraje. Kavárna Pošta ‒ jindy využívaná k reprezentativním příležitostem ‒ se tak proměnila v místo, kde si ukrajinští uprchlíci mohli odpočinout a občerstvit se.

Kavárna Pošta je v současné době majetkem policie ČR. Místo policie využívá ke slavnostním příležitostem, v předchozích dnech však plnilo úplně jiný účel. Úchvatné prostory kavárny, jež byly vystaveny ve vídeňském stylu s neorokokovým stylem a mají hluboký historický i architektonický význam v Libereckém kraji, posloužily v uplynulých dnech jako útočiště pro ukrajinské uprchlíky.

Občerstvení i dětský koutek

Převážně ženy s dětmi, mnohdy i celé rodiny si tak mohly v útrobách kavárny odpočinout po náročné cestě z vlasti do bezpečí. Policistům Libereckého kraje se podařilo rychle vytvořit příjemné zázemí.

„Nikoho z nich nenechal osud těchto osob a především dětí chladným a vlna solidarity se vehementně projevila i mezi policisty napříč spektrem jednotlivých odborů a oddělení. Během několika hodin dodali nepřeberné množství hraček, výtvarných potřeb a různých pochutin, aby alespoň částečně zmírnili útrapy těchto nevinných osob,“ uvedla policejní mluvčí Adéla Fialová.

Na místě uprchlíci dostali kávu, občerstvení a děti se mohly rozveselit v dětském koutku. Pomoc zde našla třeba paní Halyna s manželem Vennyaminem, kteří útěkem z Chervonohradu, nacházejícím se ve Lvovské oblasti, chtěli především ochránit svých sedm dětí.

Kavárna i Odbor cizinecké policie na jednom místě

Kavárna Pošta je součástí budovy Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, v níž se nachází i Odbor cizinecké policie. „Na onom místě se všechny osoby, jež překročily hranice Shenghenského prostoru a rozhodly se setrvat právě v Libereckém kraji, musely do tří dnů zaregistrovat,“ informovala mluvčí. Prostory kavárny se tak staly ideálním místem pro všechny, kteří čekali na registraci.

Do akce se zapojila i liberecká farnost

V rámci spolupráce s policisty se k pomoci zapojila i Řeckokatolická farnost v Liberci. Farář Ivan Semotjuk, který farnost vede, zajistil společně s vedoucím ekonomického oddělení liberecké policie Rudolfem Futschikem tlumočníky z řad dobrovolníků. „Pomáhali policistům cizinecké policie s překonáním jazykové bariéry a přispěli tak k urychlení celého procesu odbavení čekatelů,“ dodala Fialová.

Farnost se podílela také na dodávání potravin či hygienických a dalších potřeb pro všechny příchozí. „Naše farnost se podílela na celkovém chodu tak, že jsme mimo jiné přiváděli osoby do budovy cizinecké policie. Tyto rodiny totiž mnohdy vůbec netušily, na koho se po příjezdu obrátit, kam mají jít. Samozřejmě, že byli unavení, dezorientovaní a vyděšení. My jsme jim tedy vysvětlili celý proces a poté je předali do rukou policistů,“ uvedl farář.

„Chtěl bych tímto poděkovat za solidárnost všech občanů Čech. Vážím si toho, jak velké máte srdce a nikdy vám nezapomeneme, co jste pro nás udělali. Současně děkuji všem, kteří se podíleli na pomoci válečným uprchlíkům, ať již z řad policie či jiných institucí,“ řekl farář na závěr.

„Vzhledem k výhodnějšímu strategickému postavení a celkové centralizaci všech služeb na jednom místě jsou však v současné době již všichni nově příchozí uprchlíci přijímání právě v prostorách Krajského asistenčního centra,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, policie, uprchlíci, Ukrajina, kavárna Pošta, uprchlík, Cizinecká policie, kavárna, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kavárna Pošta sloužící policii se proměnila v dočasné útočiště pro ukrajinské uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.