Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hasiči z Libereckého kraje varují před vypalováním trávy. Denně mají kolem deseti výjezdů k požárům

Sucho posledních dní spolu s větrem přispívá ke vzniku a šíření ohně ve volné přírodě nebo na zahradách při pálení biologického odpadu. Hasiči z Libereckého kraje mají denně kvůli suchu kolem deseti výjezdů k požárům trávy, luk či porostů. Je to víc než je obvyklé a lidem doporučují zvýšenou opatrnost.

„Při silném větru dochází velice snadno k rozšíření ohně mimo zdánlivě kontrolované ohniště a následnému požáru," uvedl zastupující mluvčí krajských hasičů Jan Přerovský. Připomněl, že pro vypalování trávy platí pravidla a při jejich porušení hrozí pokuta až do výše 25 000 korun, u právnických osob až do půl milionu korun.

Ve čtvrtek například hasiči likvidovali požár paseky na ploše 100 krát 60 metrů v Lomnici nad Popelkou na Semilsku, ve středu požár lesa na ploše 50 krát 250 metrů v Hrádku nad Nisou u hranic s Německem a Polskem a ve stejný den likvidovali požár na půl hektaru louky na okraji Liberce, ve Vratislavicích nad Nisou. K monitoringu požářiště na louce a vyhledávání skrytých ohnisek hasiči využili i dron.

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli kolem poledne ke čtyřem požárům v přírodě

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli dnes po poledni během jediné hodiny hned ke čtyřem požárům v přírodě. Zasahovali v Liberci, Železném Brodu, Raspenavě a ve Skalanech, které jsou osadou obce Vyskeř v Českém ráji. I tam už se podařilo dostat...

Opatrní by měli být lidé i při vypalování trávy v blízkosti svých domovů. Ve středu se například oheň nekontrolovatelně rozšířil na plochu 50 krát 50 metrů u jednoho domu v Hořensku na Semilsku.

„Hasiči museli vyvést osoby ze zakouřeného domu a evakuovat dobytek ze stodoly. Jedna nadýchaná osoba byla předána k ošetření zdravotnické záchranné službě," dodal Přerovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Libereckého kraje

Štítky ČR, požár, hasiči, počasí, sucho, Liberecký kraj, tráva, vitrifikace, okres Semily, Německo, Polsko, Lomnice nad Popelkou, Hrádek nad Nisou, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Libereckého kraje varují před vypalováním trávy. Denně mají kolem deseti výjezdů k požárům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.