Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ochranáři z liberecké a ostravské zoo pomohli dopadnout indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat

Ochranáři zvířat z liberecké a ostravské zoologické zahrady se podíleli na zatčení významného pašeráka ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Zátah se připravoval několik měsíců, v pašerákově domě byl nalezen kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Zločinec ale pravidelně obchodoval například i s orangutany, gibony nebo outloni.

„Více než čtyři měsíce duo českých ochranářů, František Příbrský ze Zoo Ostrava a Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, usilovalo o zatčení významných pašeráků ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Oba ochranáři stáli v čele mezinárodního týmu, kterému se po dlouhém vyšetřování a shromažďování důkazů podařilo zločince dostat za mříže za jeho ilegální obchodování se zvířaty.

Měsíce utajovaného vyšetřování

Pašerákům přišli na stopu již v prosinci minulého roku při natáčení dokumentu o kriticky ohrožených luskounech ostrovních. Vyšetřování muselo být utajované. Tým spolupracoval s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky a pátral za podpory izraelského ochranáře Ofira Droriho, zakladatele sítě mezinárodní organizace EAGLE, která vede boj proti trestné činnosti páchané na volně žijících zvířatech.

Hlavním cílem bylo dostat za mříže indonéského pašeráka s přezdívkou Greed, který obchodoval především s ulovenými primáty, luskouny a plazy.

„Greed pobízel k lovu mnoho svých pytláků ze Západní a Severní Sumatry. Obří rozsah jeho působení potvrdil navíc fakt, že řídil čtyři WhatsAppové skupiny, které měly stovky členů a kde se každý den prodávala nelegálně ulovená zvířata často kriticky ohrožených druhů, jako jsou luskouni, ohrožené druhy primátů včetně orangutanů, gibonů, outloňů i sladkovodní druhy želv,“ přiblížil František Příbrský.

Nalezená zvířata se vrátí do přírody

Luskoun a želva byli čerstvě uloveni, druhý den se tak vrátili zpět do volné přírody. Koťata kočky bengálské budou vypuštěna do přírodní rezervace poté, co v záchranné stanici dorostou.

Při zátahu, na němž čeští ochranáři spolupracovali s indonéskou policií z provincie Západní Sumatra a úředníky z tamní Agentury ochrany přírody, byli v domě pašeráka zabaveni kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Zabavená zvířata byla převezena do karantény a ošetřena veterináři.

Greed byl už dvakrát vězněn

Usvědčený zločinec byl na místě zatčen a převezen do vazby. „Jelikož byl v minulosti již dvakrát uvězněn za krádež, dostane pravděpodobně vyšší sazbu trestu, která se bude pohybovat okolo 2 let vězení a pokuty v řádu několika milionů indonéských rupií,“ řekl Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec.

Čeští ochranáři působí dlouhodobě v Indonésii

Tomáš Ouhel i František Příbrský působí v Indonésii již více než patnáct let a vedou úspěšné ochranářské projekty pod záštitou liberecké a ostravské zoo.

František Příbrský v rámci svého projektu The Kukang Rescue Program pracuje s bývalými pytláky outloňů váhavých a luskounů ostrovních. Zaměstnává je jako terénní pracovníky, kteří pomáhají s šířením osvěty a monitoringem zvířat v lese.

Tomáš Ouhel se již dříve několikrát podílel na zatčení indonéského gangu pytláků želvích vajec i chráněných mořských želv.

„Při podobných zátazích se bohužel často setkávám s tím, že se při rozsudku trestu klade hlavní důraz především na počet aktuálně zabavených zvířat a na rozsah celého ilegálního obchodu se nebere zřetel, přestože jej pachatel mnohdy činil i po desetiletí. Nejen pro ochranu přírody by bylo potřeba, aby se výrazně více přihlíželo právě na velikost a pole působení překupníka a jeho dlouhodobé aktivity než pouze na důkazy, se kterými je chycen daný den při činu. Zároveň je nutné zvýšit trestní sazbu pro velké obchodníky, kteří stojí v čele organizovaných skupin, jinak může být pro mnohé druhy zvířat pozdě,“ popsal situaci v Indonésii Ouhel.

Ohrožení divoké populace zvířat a rozšíření zoonózy

„Situace je navíc o to vážnější, že v současné době se hodně bývalých překupníků drog začalo zaměřovat na divoká zvířata, jelikož zde jsou menší trestní sazby a velký zisk. Navíc se v posledních letech začaly přidávat i samotné luskouní šupiny do metanfetaminu. Tedy kromě toho, že ilegální obchod ohrožuje divoké populace zvířat v přírodě, je extrémním rizikem pro vznik smrtelných a celosvětových pandemií (zoonózy – viz. COVID), tak se v posledních letech stává součástí destruktivního drogového světa,“ dodal Příbrský.

Luskouni jsou na zemi již od dob dinosaurů a jejichž populace byly člověkem totálně zdecimovány za dobu jedné lidské generace.

„Je skvělé vidět tyto iniciativy v Indonésii. Přesně to je potřeba. Méně řečí a více překupníků za mřížemi. Toto zatčení je opravdu velmi přínosné, protože přístavy v jihovýchodní Asii tvoří velkou část nelegálního obchodu s volně žijícími živočichy a je třeba jej řešit zatýkáním a stíháním. Každé zatčení pašeráka divokých zvířat vysílá zprávu dalším zločincům. Tato akce tedy bude mít, doufejme, dalekosáhlý dopad,“ uzavřel Ofir Drori.

Celá akce byla zveřejněna ve většině indonéských médií. Tým českých ochranářů se ve spolupráci se svými indonéskými kolegy již připravuje na další případy rozkrývání a potírání ilegálního obchodu se zvířaty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Lucie Čižmářová

Štítky Zoo Liberec, ochranáři, ohrožené druhy, zvířata, pašerák, dopadení, ilegální obchod, ohrožený druh, Zoologická zahrada Ostrava, kočka, příroda, Sumatra, Indonésie, Zoologická zahrada Liberec, obchod, Ofir Drori, Jihovýchodní Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochranáři z liberecké a ostravské zoo pomohli dopadnout indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.