Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Navzdory ochlazení začala v Jablonci stavební sezona, přinese dopravní omezení

Navzdory ochlazení v Jablonci nad Nisou začala stavební sezona. Přinese znovu dopravní omezení, nejvíc jich na motoristy čeká v centru města. Nenáročnější bude stavba dešťové kanalizace v Kamenné ulici a rekonstrukce sítí. S dopravním omezením musejí řidiči v příštích týdnech a měsících počítat také například na rušné Palackého ulici, kde chce město vybudovat cyklopruhy pro větší bezpečnost cyklistů.

V rozpočtu letos Jablonec počítá s investičními akcemi za více než 418 milionů korun, což je o 80 procent víc, než šlo do investic v loňském roce. Zhruba 60 procent peněz určených na investice zamíří do dopravy a infrastruktury. Největší akcí bude výstavba cyklopruhů a úpravy Palackého ulice, která je hlavní Jabloneckou tepnou, do níž půjde více než 46 milionů korun. Pokračovat bude výstavba dešťová kanalizace v centru, na kterou je letos v rozpočtu přes 37 milionů korun.

Dešťová kanalizace v Kamenné ulici přijde město na více než 19 milionů korun, práce jsou tam kvůli rekonstrukci dalších sítí rozdělené do dvou let. „Kamenná bude uzavřená v celé šíři od Dolního náměstí po křižovatku s ulicí Smetanovou," doplnil náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Letos se bude pracovat do konce října, druhá etapa v příštím roce začne v dubnu a hotovo by mělo být v říjnu. Projekt počítá kromě obnovy sítí i s novým veřejným osvětlením, chodníky a povrchem silnice. Kvůli stavbě nebude podle Roubíčka možné parkovat v Kamenné ulici ani na Dolním náměstí, po objízdných trasách budou jezdit autobusy MHD.

Pracovat se v nejbližších dnech začne také na pruzích pro cyklisty v Palackého ulici. „Vodorovným a svislým dopravním značením vymezíme cyklopruhy, stavebně se upraví šířka ulice, přechodů i tvar zálivů autobusových zastávek," popsal rozsah projektu Roubíček. Práce začnou duhou etapou od křižovatky s Riegrovou ulicí směrem ke křižovatce Ostrý roh. Od června se bude pracovat i na úseku směrem k Hornímu náměstí. Obnova podle primátorova náměstka čeká také veřejné osvětlení. Vyšší bezpečnost chodců zajistí středové ostrůvky na přechodech. Tato stavba neovlivní provoz MHD, jen se kvůli úpravám zálivů budou zastávky autobusů operativně posouvat. Hotovo má být do zimy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky stavby, automobilová, správa, Jablonec nad Nisou, kanalizace, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navzdory ochlazení začala v Jablonci stavební sezona, přinese dopravní omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.