Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

První jednání o budoucnosti vojenského prostoru Ralsko. Armáda jej chce využívat nárazově

Bývalý vojenský prostor s letištěm Ralsko je v majetku Libereckého kraje, zájem o něj projevilo Ministerstvo obrany. Budoucnost prostoru projednávali zástupci obou stran poprvé v pátek.

Jednání se zúčastnili hejtman Libereckého kraje Martin Půta, radní pro hospodářský rozvoj Jiří Ulvr, náměstci Ministerstva obrany Daniel Blažkovec a Filip Říha a ředitel Vojenských lesů a statků Roman Vohradský.

„Od zástupců ministerstva obrany jsme se dozvěděli o záměru získat bývalé vojenské letiště v Ralsku do vlastnictví Vojenských lesů a statků. Jejich představa je využívat tento prostor pro občasné cvičení armády. Vnímám, že bezpečnostní situace se po ruském útoku na Ukrajinu změnila a není dobrá. Záměr chceme projednat nejen v krajské radě a zastupitelstvu, ale také v krajské Komisi revitalizace Ralska, v rámci jednání Mikroregionu Podralsko či se starosty, jichž se budoucnost Ralska přímo dotýká,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Pro kraj je důležité, aby pokračovala úprava území směrem k trvale udržitelné turistice,“ dodal.

Nárazové akce a cvičení

Vojenské letiště by armáda chtěla využívat nárazově pro občasná cvičení. Vojenské lesy a statky jsou připraveny zachovat tzv. měkký turismus a dále jej rozvíjet pomocí vybudování volnočasových prvků, naučných stezek nebo cyklotras.

Armáda by ráda získala zpět letiště v Ralsku. Budeme se bránit žalobou, říká tamní starosta

Hodně nepříjemně překvapila starostu Ralska Miloslava Tůmu (ANO) informace, že armáda by ráda získala zpět letiště v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Podle něj by to znamenalo nepříjemnosti pro tamní obyvatele a bránit se případně chce i...

Podle slov zástupců Ministerstva obrany ČR by veřejnost neměla v zásadě přijít o nic, na co byla doposud zvyklá, informovala v tiskové zprávě Andrea Fulková, mluvčí Libereckého kraje.

„Rádi bychom s ministerstvem uzavřeli dohodu o využití území, které státní podnik Vojenské lesy a statky v Ralsku vlastní a o jeho budoucím využití. Tato dohoda by měla být uzavřena i za účasti zástupců města Ralska,“ doplnil hejtman.

Kraj do pozemků v minulosti hodně investoval

Bývalý vojenský prostor Ralsko vlastní Liberecký kraj od roku 2007, od té doby realizoval úpravy a demolice chátrajících budov. Areál v současnosti spravuje Krajská správa silnic Libereckého kraje.

„Do současné doby investoval Liberecký kraj do bývalého vojenského prostoru Ralsko řádově téměř sto milionů korun,“ informoval Jiří Ulvr, radní resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Českolipsko, Ralsko, vojenský prostor, letiště, armáda, Vojenský prostor Ralsko, Ministerstvo obrany České republiky, Martin Půta, Jiří Ulvr, VLS ČR, Ukrajina, Podralsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Bond

To už raději obnovit obce, které zanikly.

Pondělí, 25. dubna 2022, 21:32Odpovědět

První jednání o budoucnosti vojenského prostoru Ralsko. Armáda jej chce využívat nárazově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.