Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Budování kanalizace ve Volgogradské ulici se dalo do pohybu. Stihne se vše letos?

Příběh opravy Volgogradské ulice pokračuje. Obyvatelé na novou splaškovou kanalizaci čekali dlouho, v minulých letech se však dočkali jen vybudování hlavní kanalizační stoky. Na přípojky k jednotlivým domům nedošlo ani v minulém roce, letos by se už realizace měla zadařit.

Volgogradská ulice je jednou z nejstarších v Liberci. „Vedl zde historický potok, který je zatrubněný, ale dříve nebyl a tekla tady voda. To už je ale minulost,“ řekl náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Dlouhá léta byl povrch komunikace v havarijním stavu, bylo též potřeba vybudovat novou kanalizaci. „Kanalizace ve Volgogradské je dlouhý příběh nepochopitelně udělané investice. Dlouho se to lidem pouze slibovalo a za minulého vedení se ulice rozkopala a něco se vybudovalo. Zděšením pro mne bylo, že se položilo pouze potrubí a dál nic. Lidé doteď neměli přípojky, ale asfalt je položený. Poté co domy napojíme, převedeme kanalizaci na Severočeskou vodárenskou společnost,“ vysvětlil už dříve Šolc.

Rozkopáno, nedostavěno

V roce 2019 byla vybudována jen hlavní kanalizační stoka a jednotlivé odbočky pro budoucí přípojky k cca 58 domům.

Stoka dlouhá 786 metrů je – jak uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová na webu města – napojena do poslední šachty stávající kanalizace ve spodní části ulice (u č.p. 6) a ukončena byla prozatím v šachtě před křižovatkou s Kubelíkovou ulicí. Vše se poté zasypalo a byl vytvořen provizorní povrch, kolaudace se řešila až v následujících letech.

Stavba měla pokračovat už loni

Loni se pak věci konečně daly do pohybu. „Stavbu zkolaudujeme a ještě letos začneme připojovat první zájemce ze strany ulice, kde se nepůjde přes potok. Bohužel se to zase celé rozkope, škoda že to minulé vedení města neudělalo rovnou,“ řekl v minulém roce Šolc.

V plánu bylo realizovat postupné připojování jednotlivých domů na kanalizaci na jedné straně potoka, k tomu nakonec vůbec nedošlo. „Loni se to ani nezahájilo, vítězná firma odstoupila od zakázky – to se bohužel děje poměrně často,“ vysvětlil Šolc.

Letos se zřejmě všechno nestihne

V tomto roce by mělo dojít k realizaci první etapy, tedy postupnému napojování jednotlivých domů ke kanalizaci. Stavba by mohla ideálně skončit ještě letos, zřejmě se to ale nestihne.

„V horní části ulice jsme začali budovat kanalizační přípojky k přilehlým domům. Stavební akce je rozdělena na dvě části. Obě strany ulice, které rozděluje potok, se dočkají napojení ideálně ještě v letošním roce,“ informovala Kodymová.

„Letos to je firma, která byla tehdy až jako druhá v pořadí. Ta druhá část ulice, kde se bude muset 14x překonat potok, bude realizována asi až příští rok, pravděpodobně se to během jedné sezony nestihne,“ uvedl náměstek primátora.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Liberec

Štítky Liberec, Volgogradská, ulice, kanalizace, stavba, rekonstrukce, potok, Jiří Šolc, dům, Severočeská vodárenská společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budování kanalizace ve Volgogradské ulici se dalo do pohybu. Stihne se vše letos?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.