Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vesnicí roku 2022 se v Libereckém kraji stala krkonošská obec Poniklá

Vesnicí roku 2022 v Libereckém kraji se stala krkonošská obec Poniklá na Semilsku. Známá je kromě jiného výrobou perličkových ozdob zapsanou na seznam kulturního dědictví UNESCO. Hodnotitelská komise ocenila zejména komplexní přístup k rozvoji obce, vzdělávání, práci s mládeží a společenskému životu se zřetelem na místní školu a spolky i zachování krkonošských tradic.

„V Libereckém kraji se do letošního, 26. ročníku soutěže přihlásilo 12 obcí, sedm z Liberecka, jedna z Jablonecka, dvě ze Semilska a dvě z Českolipska. Přihlášené obce komise hodnotila v několika kategoriích. Byly jimi koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce," doplnil krajský radní pro rozvoj venkova Jiří Ulvr.

„Poniklá za vítězství v krajském kole obdrží vedle Zlaté stuhy a postupu do republikového finále také finanční ocenění ve výši milion korun z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička. Dalšího půl milionu může obec získat z krajského programu obnovy venkova. Slavnostní předání cen se uskuteční 18. srpna ve vítězné obci. Na přelomu srpna a září Poniklou navštíví celostátní komise soutěže, která ze třinácti finalistů vybere letošního vítěze pro Českou republiku.

Porota v Libereckém kraji ocenila také modrou stuhou za společenský život Višňovou na Liberecku, bílou stuhu za činnost mládeže získala obec Všelibice a zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí poputuje do Svijan. Skokanem roku se stala Stráž pod Ralskem na Českolipsku, ocenění za rozvoj venkova získal Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku a zvláštní ocenění komise za péči o vodu v krajině si odnesly Heřmanice na Liberecku.

Soutěž o Vesnici roku 2022 se koná po dvouleté koronavirové pauze, do letošního ročníku se v celé zemi přihlásilo 175 obcí, z nichž největší je Stráž pod Ralskem z 4057 obyvateli, tou nejmenší je Suchá Lhota v Pardubickém kraji s 86 obyvateli. Vítěze a nositele titulu "Vesnice roku 2022" vyhlásí organizátoři 17. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pronikla.cz

Štítky ČR, správa, obce, ocenění, Liberecký kraj, vesnice roku, Poniklá, Krkonoše, UNESCO, okres Semily, venkov, soutěž, okres Česká Lípa, Jiří Ulvr, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku 2022 se v Libereckém kraji stala krkonošská obec Poniklá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.