Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stará ohradní zeď zámku v Jilemnici se dočká opravy. Kraj na ni vyčlení milion korun

Liberecký kraj každoročně poskytuje peníze na opravu památek v rámci individuálních dotací. Letos vyčlení 13,8 milionu korun, finanční podporu získá také projekt na opravu ohradní zdi jilemnického zámku.

„V letošním roce se nám opět podařilo podpořit individuálními dotacemi řadu rozsáhlých obnov památek v kraji. Areál jilemnického zámku je významnou památkou Podkrkonoší a jsem ráda, že bude obnovena také ohradní zeď a areál tak postupně dostane zpět ucelenou podobu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jilemnický zámek byl postaven na místě staré valdštejnské tvrze ve druhé polovině 16. století. Renesanční jádro si památka zachovala dodnes, poslední úpravy se uskutečnily roku 1895. Mezi známé majitele sídla patřili Harantové z Polžic a Bezdružic a Harrachové.

Práce se rozdělí na etapy. Během té první dojde k opravě a částěčné obnově zdi přiléhající ke Kostelní ulici. „Dojde k vybudování základového pasu, soklu a dozdění stěny v původním stylu z plných pálených mrazuvzdorných cihel. Korunu zdi pokryjí pískovcové desky, převážně nové," informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. Opravu potřebuje téměř 55 metrů dlouhý úsek zdi. 

Zámek je památkově chráněným objektem a od roku 1953 slouží Krkonošskému muzeu. Expozice ukazuje životopisné materiály hraběte Harracha, jenž se zasloužil o rozvoj české kultury, hospodářství, ale i politiky a rozmach Krkonoš. Návštěvníci mohou nahlédnout do jeho pracovny, ložnice, jídelny a dalších zámeckých místností. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Jilemnice, zámek, oprava, finance, rekonstrukce, stavby, památky, Krkonoše, Květa Vinklátová, Podkrkonoší, Bezdružice, Polžice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stará ohradní zeď zámku v Jilemnici se dočká opravy. Kraj na ni vyčlení milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.