Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jak vybrat energeticky úsporné technologie? Portál Refsite shromažďuje zkušenosti uživatelů v oblasti stavebnictví na jednom místě

Společnost E.ON v soutěži Energy Globe každoročně oceňuje inspirativní projekty, které přicházejí s nápady jak šetřit energie a chránit přírodu. Jedním z nich je právě liberecký projekt Refsite, který shromažďuje recenze zákazníků – podobně jako Heuréka. Zaměřuje se však na technologie a firmy ve stavebnictví. Kromě toho pomůže třeba vypočítat návratnost úsporných opatření.

„Refsite je první nezávislý portál, který má pomoci všem, kteří staví či rekonstruují nemovitost. Pomáhá ověřenými referencemi a recenzemi, které je možné si vyfiltrovat přesně podle daného domu. Uživatelé se tak mohou inspirovat zkušenostmi lidí, kteří bydlí v obdobném domě v okolí,“ vysvětlil Petr Kotek, jednatel a zakladatel Refsite Group s.r.o.

Nákup technologií pro využívání obnovitelných zdrojů se neobejde bez zkušeností ostatních. Mnozí při výběru tápou, jaké ekologické řešení či dodavatelskou firmu zvolit. Portál je proto nejen shromaždištěm ověřených recenzí zákazníků, ale také inspirací. Projekt bojuje o účast ve finále soutěže Energy Globe.

„Doposud bylo velmi komplikované najít kvalitní a ověřené recenze v oboru stavebnictví. Pokud člověk nemá ve své bublině známého, který má zkušenosti s technologiemi nebo firmou, obracejí se zájemci o úsporné technologie s prosbou o radu například ve facebookových skupinách, nebo věří anonymním recenzím na google či firmy.cz. Tam ne vždy dostane zájemce dobré rady a v řadě případů naletí lákavým nabídkám, fake recenzím nebo reklamě,“ uvedl Kotek.

Výběr tepelného čerpadla, fotovoltaiky či dalších zařízení může být náročnou záležitostí. Když už zákazníka zaujme jeden z produktů, vyvstanou mu na mysli nejrůznější otázky. Jaká je kvalita? A co výdrž? Účelem portálu je tyto otázky zodpovědět. Podle Kotka navíc současná světová situace nahrává řadě firem, které začaly dovážet nekvalitní technologie z Číny, se kterou nejsou dlouhodobé zkušenosti.

Důležitá je ověřenost recenzí

Vyhledávače zboží či cenové srovnávače sice také poskytují recenze uživatelů. Refsite, který je zaměřen na stavebnictví, však nabízí ověřené recenze konkrétních zákazníků a investorů, které je možné kontaktovat a případně se domluvit na osobním setkání. Platnost recenzí je autory portálu ověřována a stále aktualizována, což je jeho klíčovou funkcí.

Neověřenou recenzi totiž může napsat kdokoli – zaměstnanec dané firmy nebo naopak její konkurence. Benefitem pro recenzenty na Refsite je pak hlídání servisu a revizí i konce záruk.

Portál podporuje udržitelné zdroje

Refsite rovněž nabízí nejrůznější výpočetní nástroje pro vyhodnocení ekonomiky provozu tepelných čerpadel a další tepelné techniky. Kromě toho autor portálu popularizuje využívání obnovitelných zdrojů energie v domácnostech prostřednictvím podcastů, webinářů a blogu.

Jedinečnost projektu spočívá i v tom, že umožňuje uživatelům zobrazit si kontakty na projektanty a auditory, kteří například pomohou s vyřízením dotací. Dále si mohou návštěvníci portálu spočítat návratnost investice do obnovitelných zdrojů energie. „Refsite pomáhá také výpočetními nástroji na www.VypoctiUsporu.cz, kde je možné si dopočítat návratnost úsporných opatření. Je možné si mimo jiné vypočítat provozní náklady tepelného čerpadla výměnou za plynový kotel a zda dostanu dotace,“ doplnil jednatel společnosti.

Na přehledné mapě zájemce také najde ty pravé odborníky z oboru, jako jsou projektanti ČKAIT, energetické auditory, kteří pomohou vyřídit dotace a také poradenská střediska EKIS (Energetická konzultační a informační střediska), kde odborníci poradí bezplatně.

„Refsite má ambice stát se novou globální sociální sítí a market placem zaměřeným na stavebnictví. Sítí propojující projektanty, dodavatele produktů a služeb, majitele domů, kteří se podělí o své dlouhodobé zkušenosti a především investory, kteří plánují renovovat či stavět svojí vysněnou nemovitost,“ řekl na závěr Kotek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com, E.ON Energy Globe

Štítky refsite, E.ON, Energy Globe, liberec, portál, srovnávač, energie, recenze, technologie, stavebnictví, Petr Kotek, Google, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat energeticky úsporné technologie? Portál Refsite shromažďuje zkušenosti uživatelů v oblasti stavebnictví na jednom místě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.