Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Děti do tří let věku již nebude možné umístit do ústavní péče. Kraj tak zřizuje nové sociální služby

Liberecký kraj zřizuje dvě nové sociální služby, reaguje tak na změnu legislativy. Ústavní péči o děti do tří let věku se v regionu věnuje Dětské centrum Liberec, v němž vznikne služba sociální rehabilitace a denní stacionář pro děti se zdravotním znevýhodněním.

Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí od roku 2025 již neumožní umístit děti do tří let věku do ústavní péče. „Změna spočívá v tom, že v těchto zařízeních už nemohou být zařazené děti do tří let, pokud nemají nějaký zdravotní problém. To znamená, že my tyto děti budeme muset umístit někam jinam, nejlépe samozřejmě pěstounům a nebo do zařízení k tomu určených,“ řekl náměstek pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

V souvislosti s utlumováním činnosti dětského domova do tří let věku budou v centru nově zřízeny dvě sociální služby. První z nich, služba sociální rehabilitace, by měla začít fungovat od 1. ledna příštího roku. „Tato služba je primárně určena rodičům, kteří pečují o rizikové dítě ve smyslu zdravotního postižení nebo závažně zanedbaného, opožděného nebo nerovnoměrného vývoje. Dále také rodičům, kteří jsou sami nějakým způsobem zdravotně handicapováni nebo sociálně znevýhodněni,“ vysvětlila ředitelka Dětského centra Liberec Jindřiška Korečková.

Dětské centrum Liberec kromě dětského domova do tří let věku poskytuje několik služeb. Jednou z nich je zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, což je také služba pobytová, dále oční ambulanci a nově od dubna i dětskou skupinu.

Podle ředitelky centra bude služba fungovat zatím ve formě terénní a ambulantní. V případě zajištění prostor zvažuje centrum umožnit i pobytovou formu. „Nechali jsme se inspirovat příklady praxe jiných dětských center, je to služba velmi žádaná a zkušenosti jsou vesměs kladné,“ řekla Korečková.

Denní stacionář pro děti se zdravotním znevýhodněním

Druhou službou je služba denního stacionáře, zahájení centrum zvažuje k 1. lednu 2024. K útlumu dojde pouze u služby dětského domova do tří let věku, roce 2024 by už měla být podle Korečkové činnost ukončena. „Dětem zajistíme náhradní péči v jiném zařízení, prioritou je samozřejmě zajištění pěstounské péče nebo adopce, pokud se zadaří,“ sdělila Korečková.

Loni se podle ní podařilo umístit řadu dětí do náhradní rodinné péče. „Umístili jsme ve spolupráci s Libereckým krajem sourozeneckou skupinu tří dětí do adoptivní rodiny, což je velký úspěch,“ dodala.

Domov snížil od začátku roku kapacitu na deset dětí, v současnosti je v něm umístěno osm dětí. „Jsou to většinou děti zdravotně handicapované. U každého dítěte plánujeme přechod podle zdravotního stavu,“ uvedla ředitelka.

„Postupná přeměna služeb dětského centra započala již v roce 2009, kdy se postupně snižovaly pobytové kapacity dětského domova do tří let věku. Zkvalitňujeme tam odbornou péči a vytváříme podmínky pro individuální přístup. V současnosti poskytujeme všechny pobytové služby dětem v malých rodinných skupinách v samostatných domácnostech i v běžné komunitě. Pomáhá nám i statutární město Liberec, jež kraji pronajímá dva byty, kde o děti pečují stabilní týmy pracovníků,“ uvedl Tulpa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, dětský domov, rodina, pěstounství, adopce, sociální, sociální služby, Liberec, Petr Tulpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti do tří let věku již nebude možné umístit do ústavní péče. Kraj tak zřizuje nové sociální služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.