Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oblíbená liberecká přehrada, Fojtka pro nudisty nebo studená Mlýnice. Liberecký kraj je na přehrady bohatý

V Libereckém kraji najdeme poměrně velké množství přehrad. Lákají k trávení volného času a splní svou hlavní úlohu zadržování vody. Která je nejchladnější a jak došlo k jejich stavbě? Pojďme se blíže seznámit s některými z nich.

„Myslím, že každý máme svou oblíbenou. Za koupáním se určitě někdo rád vydá do Jablonce nad Nisou a jiní, trochu otužilejší, na malou přehradu ve Fojtce. Osobně mám ráda přehradu Mlýnice. Možná proto, že v místě, na kterém je, je tak trochu nečekaná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch libereckého kraje.

Na severu Čech najdeme přehrady Mšeno, Labská, Bedřichov, Fojtka, Mlýnice, U Naděje a Souš a sousedku protržené přehrady Desná na řece Bílé Desné, uvedla v tikové zprávě Anna Vašková, mluvčí Libereckého kraje. Největší z přehrad, Josefův Důl, je současně i nejmladší. 

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí

Ještě na podzim má začít rekonstrukce hráze liberecké přehrady v Harcově, kterou chystá Povodí Labe. Na rekonstrukci roky čekalo i vedení města, které s ní spojí obnovu okolí přehradní nádrže. Upraví se cesty, vznikne propojení se Zvolenskou...

Ve Fojtce jsou lososovité ryby

Fojtka se řadí k chladnějším přehradám. Byla vybudovaná v letech 1904–1906. Leží na stejnojmenném potoce Fojtka, ze kterého se často valily velké přívaly vody. To byl ostatně hlavní důvod ke stavbě. Zděná hráz je vysoká 11 metrů a nádrž je 146 metrů dlouhá. Dno přehrady je písčité, voda sahá až do hloubky 11 metrů.

Přehrada je vhodná ke koupání, na západním břehu je i nudistická pláž. Voda se v ní ale příliš neprohřeje, nádrž z části obklopuje stín. „Dobrou zprávou pro rybáře je, že se zde hojně vyskytují lososovité ryby,“ doplnila Vašková.

Nestudenější je Mlýnice

U Nové Vsi vznikla ve stejných letech na Albrechtickém potoce přehrada Mlýnice, koupat se v ní ale odváží otužilejší plavci. Slouží především k rybolovu. „Kromě vodohospodářské funkce, kterou přehrada má, se jedná o jednu z dvojice historických vodních děl, které jsou nedaleko od sebe. Pro milovníky technických památek jde určitě o přitažlivý cíl výletu,“ řekla Vinklátová.

V povodí Lužické Nisy se podle projektu Otty Intzeho měly vystavět tři přehrady: Fojtka, Mlýnice a nádrž v Odřichově v Hájích, k jejíž stavbě nedošlo. „V roce 2010 přehrada dokázala ustát povodeň. Nestíhala ale odvádět vodu stavidly a vrchními přelivy. Voda přetékající přes korunu hráze tak odplavila zeminu pod hrází. Mezi lety 2011 a 2012 proto na hrázi probíhaly opravné práce,“ uvedla Vašková.

Oblíbenou přehradu v Harcově čekají změny

Vodní nádrž Harcov je vyhledávanou lokalitou nejen Liberečany. Leží v údolí Harcovského potoka, z jedné strany ji obklopuje les a z druhé vilová čtvrť. „Harcovská přehrada projde během následujících let rekonstrukcí, kterou provede Povodí Labe. Na tuto rekonstrukci plánuje navázat město Liberec velkými úpravami okolí přehrady, která přinesou spektrum možností pro trávení volného času, především však kultivaci prostoru,“ uvedla Vinklátová.

Liberecká přehrada byla vybudována v letech 1902–1904. „Je součástí jizerskohorské přehradní soustavy vyprojektované profesorem Otto Intzem z Cách. Na stavbě se podílela vídeňská firma N. Rella & Neffe a liberecká W. Streitzig & Co,“ dodal Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Intze plánoval postavit celkem šest přehrad, realizace se dočkalo pět z nich: liberecká, mšenská, bedřichovská, fojtecká a mlýnická přehrada. „Impulzem k jejich vytvoření byly ničivé záplavy konce 19. století, především ta v roce 1897, která měla katastrofické následky pro obyvatele podhorských oblastí,“ sdělil Mikulička.

Prostředky na výstavbu poskytli z místních podnikatelů i textilní magnáti Liebiegové, jejichž pozdější Textilana využívala vodu právě z liberecké přehrady. Hráz přehrady je vysoká 20,5 metru, dlouhá 157 metrů. Zadrží až 630 000 m3 vody a dnes je oblíbeným místem k rekreaci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, přehrada, rekreace, turistika, Fojtka, Mlýnice, Květa Vinklátová, nádrž, Česko, Jablonec nad Nisou, Otto Intze, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená liberecká přehrada, Fojtka pro nudisty nebo studená Mlýnice. Liberecký kraj je na přehrady bohatý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.