Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Skiareál v Rokytnici ušetří energie díky modernizaci zasněžování i lanovky. Přesto musí zdražit

Ve Skiareálu Rokytnice nad Jizerou si lyžaři za skipasy pro letošní sezonu připlatí zhruba o patnáct procent víc než loni. Za zdražením jsou především výrazně vzrostlé náklady za firemní úvěry nebo pohonné hmoty pro rolby i další položky. Areál chtěl chtěl zdražovat co nejméně. „Kdybychom měli promítnout všechna zdražení do cen skipasů, tak by byl neprodejný,“ říká ředitel areálu Vít Pražák. Areál také investoval zhruba sedmnáct milionů korun do modernizace technologií, čímž výrazně ušetří. Cenu elektřiny zatím řešit nemusí, pro letošní a příští sezonu ji má zafixovanou.

Právě vysoké investice by se měly areálu vrátit. Zhruba sedm milionů korun stála výměna vodovodního řadu na svahu Slalomák. „Podařilo se nám vyměnit 600 metrů řadu a umístit šest hydbroboxů, na kterých bude stát šest věžových děl TT 10 od společnosti TechnoAlpin. Je to světová špička, díky tomu ušetříme zhruba čtvrtinu energie i vody,“ uvedl Pražák s tím, že zasněžovat mohou začít už při teplotách minus 2 stupně Celsia.

Právě dožilé vodovodní potrubí mělo obrovské ztráty. „Šlo asi o čtrnáct vteřinových litrů,“ dodal.

Zasněžování Slalomáku by se mělo zkrátit zhruba na polovinu a o něco méně práce budou mít i rolbaři. Děla totiž zasněží i vlek, kam se dosud musel sníh hrnout právě rolbami.

V dalších letech chce areál zasněžování modernizovat po celé modré a červené sjezdovce. „Cílem je oběhnout modrou a červenou sjezdovku jakousi podkovou. Tam nás ale ještě čeká hodně jednání s KRNAPem,“ říká Pražák.

Další významnou investicí je modernizace lanovky na Lysou horu, která přešla z analogového na digitální řízení a nový je i motor, který sloužil od roku 1996. Investice za více než deset milionů by každoročně měla přinést další statisícové snížení nákladů.

Areál také nemusí řešit zvýšené ceny elektřiny. „Změna cen energií se nás nedotýká, máme zafixováno do konce roku 2023,“ upřesnil předseda představenstva areálu René Roštejnský.

Přesto musí areál zdražovat. Výrazně totiž narostly další náklady. „Jako všechny ostatní nás postihuje zvýšení ostatních nákladů, jako jsou inflační doložky v nájemních smluv, cena pohonných hmot, přistoupili jsme i ke zvýšení mezd. Trápí nás také firemní úvěry, které se nám zdražily měsíčně řádově o statisíce. Tyto náklady se nám musí projevit v ceně skipasů,“ dodal.

Všechny náklady ale do zvýšení cen v Rokytnici nepromítnou. „Kdybychom měli promítnout všechny zdražení do cen skipasů, tak by byl neprodejný. Pořád to držíme v mantinelech, abychom lyžaře neodradili,“ vysvětluje Pražák.



Areál tak ceny skipasů zvýšil o zhruba patnáct procent. Denní skipas tak nově vyjde na 980 korun, levnější bude při nákupu online. I přes zdražení evidují velký zájem o celosezónní skipasy. „Oproti loňsku to narostlo skokově. Možná tam byly také ještě obavy z koronavirových opatření. Máme ale věrné lyžaře, kteří se k nám vrací a oceňují naše dlouhé a široké sjezdovky,“ myslí si ředitel areálu.

V Rokytnici modernizují také občerstvení. Místo u vleků Kaprun nahradí zcela nová kontejnerová stavba se střešní terasou, ze které bude výhled na areál, Krkonoše i údolí. Rekonstrukcí prochází i bufet na Zalomeném.

Loni poprvé zahájil provoz Roky Funpark pro malé lyžaře. I ten letos rozšíří nabídku například o sjezd se skokánky a vlnkami. Kromě nabídky pro nejmenší lyžaře budou k dispozici v odbavovací hale nové vyhřívané skříňky pro uložení lyžařské výzbroje a výstroje. Bude k dispozici 102 uzamykatelných boxů s elektronickým uzavíráním, různých velikostí.

Ohodnoť článek

Foto Skiareál Rokytnice

Štítky skiareál, rokytnice, lyžování, energie, skipasy, lanovka, skipas, Rokytnice nad Jizerou, lyžař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareál v Rokytnici ušetří energie díky modernizaci zasněžování i lanovky. Přesto musí zdražit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.