Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V dětských domovech i domech seniorů se rozzáří vánoční stromky. Darují je lesníci z Ralska

Bezmála devět desítek stromků poputuje do dětských domovů i domů pro seniory v Libereckém kraji. Ne každý má to štěstí strávit Vánoce v kruhu rodiny, proto lesníci Vojenských lesů a statků spravující oblast v Ralsku darují borovičky a smrky, které ozdobí prostory domovů udělají radost jejich obyvatelům.

Tato akce se stala tradicí a letos probíhá již po sedmnácté. Lesníci z Mimoně v těchto dnech vybírají v přírodní oblasti Ralsko vhodné vánoční stromky, které koncem týdne rozvezou do jednotlivých zařízení v regionu. Zamíří hlavně do dětských domovů, ale také do několika domovů pro seniory, škol a školek. Celkem darují 88 stromků.

Všechny stromky z VLS mají certifikát PEFC, který potvrzuje, že pocházejí z trvale udržitelného lesního hospodaření. Přírodní oblast Ralsko je domovem největšího stáda chráněného zubra evropského i první tuzemské smečky vlků.

„V těchto lesích stromky chybět nebudou. Lesníci VLS by je stejně museli vyřezat v rámci tzv. pěstebních zásahů, kterými „prořeďují“ odrůstající porosty. I letos si většina obyvatel dětských domovů a domovů pro seniory ozdobí na Vánoce borovici, která je dominantní dřevinou lesů v Ralsku,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Sotona, mluvčí VLS.

Z vánočních stromků z Ralska se bude radovat osm dětských domovů: ve Frýdlantu, České Lípě, Semilech, Hamru na Jezeře, Krompachu, Jablonném v Podještědí, Dubé-Deštné i v domově Sluníčko v Liberci. Přibližně dvě desítky stromků zamíří do mateřských škol a dalších školních zařízení na Českolipsku a sedm stromků bude stát v domovech seniorů, a to v Mimoni a Stráži pod Ralskem. Děti i senioři si je budou moci ozdobit hned během druhého adventního víkendu.

„Málo se to obecně ví, ale tradice vánočních stromků v našich zemích nemá nijak dlouhou historii. Výrazněji se rozšířila až na přelomu 19. a 20. století, čemuž hodně pomohli lesní hospodáři, kteří v ní viděli možnost, jak využít stromky z výchovných zásahů. Lidé dnes dávají přednost vánočním stromkům, které se pěstují speciálně na plantážích převážně ve Skandinávii, pro nás pro lesníky je ale typickým symbolem Vánoc stromek z prořezávek v lese,“ doplnil ředitel VLS Roman Vohradský.

Ohodnoť článek

Štítky Liberecký kraj, Ralsko, lesníci, vojenské, vánoce, stromky, dětský domov, senioři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V dětských domovech i domech seniorů se rozzáří vánoční stromky. Darují je lesníci z Ralska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.