Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do zimního úklidu zapojí Jablonec i ukrajinské uprchlíky. Denně bude pracovat až dvacet lidí

Do zimního úklidu zapojí Jablonec nad Nisou i ukrajinské uprchlíky, město s nimi má dobré zkušenosti, do úklidu a údržby se zapojili už v loňském roce. Nové dohody o práci s nimi město uzavře do konce dubna, kdy v podhorském městě zpravidla zimní úklid sněhu končí. Odpracovat by měli maximálně 300 hodin na zaměstnance, denně bude pracovat nejvíc 20 lidí. Město na to má připraveno 600 tisíc korun.

„Zapojení Ukrajinců se nám osvědčilo, do úklidu a údržby města je zapojujeme prakticky už od začátku válečné krize. Stabilně tam máme 20 pracovníků na dohodu, nejdřív pracovali jako dobrovolníci, teď už je máme v režimu dohody o práci mimo pracovní poměr. Jsou to vždy jen pomocné práce na omezený počet hodin týdně," doplnil tajemník magistrátu Marek Řeháček. Většinou jde podle něj o matky s dětmi, které tak mají možnost chodit do práce na částečný úvazek a zároveň se starat o děti.

V minulosti se do letního a zimního úklidu ve městě zapojovali zejména nezaměstnaní v režimu veřejně prospěšných prací, na které městu přispíval úřad práce. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti ale jejich podpora i počet klesl. „Mívali jsme jich až 120, teď je to od 20 do 40, počet kolísá," řekl tajemník. Čtyři z lidí, kteří v minulosti pracovali pro město při veřejných pracích a osvědčili se, se radnice rozhodla zaměstnat nastálo jako předáky.

Podle Řeháčka už je práce dobrovolníků i lidí zaměstnaných při veřejných pracích či na dohodu ve městě vidět. „Zakoupili jsme dva vozy na svoz nepořádku, požadavky na úklid evidujeme a vše dokumentujeme, změny v systému úklidu navrhly také osadní výbory. V tuto chvíli město zajišťuje kromě jiného pravidelný denní úklid 284 stání na separovaný odpad," řekl tajemník. I tam je podle něj vidět výrazný posun k lepšímu proti době, kdy úklid stanovišť jen jednou týdně zajišťovali zaměstnanci Severočeských komunálních služeb.

Od července podle Řeháčka magistrát tímto způsobem vyřešil 133 nových podnětů nad rámec pravidelného úklidu, stanoviště tříděného odpadu se denně kontrolují a nepořádek okamžitě uklízí. Objem uklizeného odpadu tak narostl. Zatímco od května do srpna pracovníci veřejných prací a dobrovolníci sebrali necelých 37 tun odpadu, od září do listopadu to bylo téměř 62 tun odpadu a více než tuna bioodpadu. „Uklízecí čety odpad ještě dotřiďují a zajišťují jeho likvidaci spolu s ostatním tříděným odpadem, pokud je to možné. Tím se spoří náklady za mimořádný odvoz odpadu," dodal Řeháček.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, Ukrajina, odpady, služby, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zimního úklidu zapojí Jablonec i ukrajinské uprchlíky. Denně bude pracovat až dvacet lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.