Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nechce aby lanovku na Ještěd někdo zboural, proto ji navrhuje na památku

Lanovka na Ještěd letos oslaví 90. výročí svého vzniku, i proto se mladý muž rozhodl podat návrh na prohlášení lanovky kulturní památkou. Ministerstvu kultury jej předal koncem minulého roku, avšak není to jediný důvod, proč by rád, aby ojedinělá lanovka status památky získala. Obává se o její osud a to, že zcela ve své původní podobě zanikne.

„Přijde mi necitlivé původní lanovku zbourat i s jejími stanicemi a nahradit ji gondolovou lanovkou, tu do současných stanic umístit nelze. Určitě se dá obnova provozu řešit jinak, například ponechat lanovku kyvadlovou, ale s úplně novými kabinami, které by využívaly současné stanice. Podobná kompletní modernizace kabinové lanovky z 30. let, dle současných standardů, proběhla třeba v polském Zakopaném,“ říká navrhovatel Milan Starec. Jde mu o zachování toho, jaká lanovka je. „Vždyť je to devadesát let symbol města. Měla by se na toto téma více rozvířit veřejná debata,“ zdůrazňuje Starec.

V Liberci spadla dnes odpoledne kabina lanovky na Ještěd. Při tragické nehodě zemřel průvodčí z jedné kabiny, záchranáři evakuovali cestující a průvodčí druhé kabiny. V ní cestovalo patnáct lidí, všechny se podařilo nezraněné dostat dolů, nyní...

Proces hodnocení, zda se lanovka stane nebo nestane památkou, může trvat řadu měsíců i let, protože se k němu vyjadřuje řada dotčených orgánů. Když ministerstvo dostane návrh na prohlášení památkou, není žádná lhůta, do kdy to musí vyřídit.  

„Může se samozřejmě stát, že ministerstvo i kdokoli další, kdo se k celé věci vyjadřuje, dojde k tomu, že se nemá chránit. Ale i podle toho, jak jsem mluvil s různými lidmi, většina z nich vůbec netuší, že se reálně hovoří o bourání lanovky. Myslím, že by se to rozhodně nemělo stát bez jakékoli veřejné debaty. Ať se o tom mluví a transparentně řeknou, jaké s ní mají plány,“ zdůrazňuje Starec.

Město prohlášení památkou neodmítá

Podle památkářů stavba vysílače na Ještědu reaguje na horní stanici lanovky a pokud by zmizela, promění se výrazně podoba vrcholu i samotný vysílač s hotelem. Pro něj je totiž horní stanice lanovky jakýmsi podstavcem. „Horský hotel Ještěd je Národní kulturní památka a má nejvyšší stupeň ochrany. Lanovka je zároveň v Česku unikát a případná památková ochrana nebrání její modernizaci, která by umožnila zachovat její nesporné hodnoty a provoz kabinového systému,“ potvrdil Martin Ouhrabka z Národního památkového ústavu v Liberci.

Liberec by chtěl získat a obnovit lanovku na Ještěd, mohla by být součástí MHD

Liberec by chtěl získat lanovku na Ještěd a obnovit její provoz, v budoucnu by mohla být součástí městské hromadné dopravy v krajském městě. Už v červnu budou liberečtí zastupitelé projednávat návrh změny územního plánu, která by měla umožnit...

Město s návrhem na prohlášení lanovky za památku problém nemá, naopak. „Lanová dráha je i pro mě velkou historií města a když by funkční lanová dráha byla prohlášena za památku, budeme jenom rádi. Zaparkovaná lanovka, která nejezdí a lidé by se koukali jen do garáže, kde stojí, ale není cílem. Rád bych vedl diskuzi s veřejností o tom, jak by měla lanovka jezdit a jak by si to představovali. Můžou přijít s návrhy sami,“ okomentoval podaný návrh primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK) a dodává: „Určitě se ale všichni v Liberci shodneme, že by se měl provoz obnovit. Avšak s ohledem na bezpečnost to bude náročnější.“

Budoucí lanovka lyžaře vozit nemá

Na obnově provozu lanovky se má podílet i společnost TMR, která provozuje také Skiareál Ještěd. „TMR je spolusignatářem Memoranda o spolupráci při obnově a provozu lanové dráhy na Ještěd. Již v rámci předchozích vyjádření jsme plně podpořili záměr statutárního města Liberec být hlavním partnerem při obnově lanovky. Dle našich informací nyní probíhají znalecké posudky potřebné k převodu majetku. TMR do těchto jednání aktivně nevstupuje,“ popsal ředitel lyžařského areálu Jakub Hanuš.

Podle něj obnovu lanovky na Ještěd a její následný provoz vnímá TMR jako klíčovou věc z pohledu budoucnosti cestovního ruchu celého libereckého regionu. To, zda bude prohlášena lanovka kulturní památkou je podle Hanuše čistě v kompetenci příslušných úřadů. O tom, jaký typ lanovky by tady po obnově jezdil je podle jeho vyjádření předčasné hovořit a bude to předmětem dalšího jednání, tak, aby byly splněny technické parametry dané zadavatelem projektu.

České dráhy opouští Ještěd. Stavba nové lanovky bude na městu, to chce najít strategického partnera

Lanovku na Ještěd postavily a po celou dobu provozovaly. Až do neštěstí před necelým rokem. Nyní se ale České dráhy z Ještědu stahují, z případné výstavby nové lanovky vycouvaly. Potřebné pozemky prodají městu, které novou lanovku zaštítí. Na...

„Budoucí rozvoj skiareálu Ještěd a obnova kabinové lanovky spolu do jisté míry určitě souvisí, protože trasa lanovky vždy vedla i přes území lyžařského areálu. Naše společnost si navíc areál dlouhodobě pronajímá od města Liberec, které projevilo zájem o převzetí lanovky,“ říká Hanuš.

Propojení dopravních zařízení na ještědském hřebenu pod jeden subjekt tak podle něj určitě smysl dává. „Určitě ale neuvažujeme o tom, že by budoucí kabinová lanovka sloužila i pro přepravu lyžařů a navazovala tak na stávající nebo budoucí sjezdovky. Lyžování ze samotného vrcholu Ještědu není možné a budování potřebné mezistanice se technicky ani ekonomicky nevyplatí,“ zdůraznil ředitel Skiareálu Ještěd a dodal: „V každém případě, záměr obnovy kabinové lanovky je řešen samostatným řízením, kde i iniciátorem návrhu na pořízení změny územního plánu je město Liberec. V našich projektech na další rozvoj areálu tedy lanovka nefiguruje.“

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Ještěd

Štítky lanová dráha, Ještěd, památka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

František Šibrava

Naskýtá se otázka, kdo z "odborníků" rozhodne, aby se vrcholová stanice zbourala. Proč ne. ALE!!! Jistě by se našla firma, která má architekty, techniky, technologie a zkušené dělníky, kteří by zvládly postavit místo ní věrnou repliku. I nové strojní zařízení a kabiny by tam určitě nebyl problém nainstalovat. Stačí se inspirovat v Rakousku nebo Švýcarsku. Co myslíte, nestojí to za úvahu?

Pondělí, 16. ledna 2023, 15:57Odpovědět

Vladimír Dudycha

Pane Starče, naprosto s vámi souhlasím, nejsem sice liberecký rodák, ale s Libercem jsem spjat skoro 50 let. Liberec bez této lanovky by již nebyl tím Libercem. To je stejné jako by zbourali vysílač Ještěd. Jen mě mrzí, že tak unikátní dílo, jakým lanovka na Ještěd je, opustili České dráhy. Vždyť tolik let jim vydělávala, tolik let na ni lákaly turisty a nyní ji jediným rozhodnutím managmentu opouštějí. Je to smutný obrázek toho, jak je dnešní doba zkomercionalizovaná a ani dlouholetá tradice nic neznamená. Určitě je potřeba aby se lanovka na Ještěd stala památkovým objektem a je celkem jedno, jaké kabiny budou vozit cestující. Důležité je zachovat ten původní kolorit lanovky, který k vrcholu Ještědu zapadá.

Sobota, 14. ledna 2023, 08:19Odpovědět

Nechce aby lanovku na Ještěd někdo zboural, proto ji navrhuje na památku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.