Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plánovaný rozvoj na Ještědu kritizuje opozice. Chceme fungující celoroční areál, říká jeho ředitel

Šestým rokem provozuje společnost TMR skiareál na Ještědu. A jak její vstup na Ještěd provázely emoce, tak se řeší i po letech. Provoz areálu a jeho chystaný rozvoj vadí především části liberecké opozice, která TMR za podnikání na Ještědu kritizuje. Samotná TMR nyní přišla s prohlášením, že z Ještědu pouze chce vybudovat fungující areál, který by lidé navštěvovali po celý rok.

Opozičním zastupitelům přijdou plány TMR nepochopitelné i s ohledem na výrok majitele společnosti Igora Rattaje, který v rozhovoru pro Seznam zprávy prohlásil, že pro většinu zimních středisek v Česku není perspektiva. „Vlastně bych chtěla panu Rattajovi za upřímnost poděkovat. Říká to samé, co už několik měsíců vysvětlujeme kolegům zastupitelům za Starosty, ANO a ODS. Nedává smysl kácet lesy na Ještědu, když tu provoz skiareálu bude ekonomicky smysluplný už jen pár let,“ uvedla v tiskové zprávě zastupitelka Anna Kšírová (Liberec otevřený lidem).

Podle ředitele areálu Jakuba Hanuše ale areál na rozvoji spolupracuje s odborníky i městem. „Dlouhodobý rozvoj střediska a využití jeho potenciálu, a ve spolupráci s vedením města Liberec, konzultujeme s nezávislými odborníky i s dotčenými orgány, aby určili, co z navržených kroků bude možné v budoucnu pod Ještědem zrealizovat, a co již nikoliv. Respektujíce všechny nezbytné zákonné postupy je řešeno posuzování vlivů dalšího rozvoje na životní prostředí, které zhodnotí i dlouhodobou udržitelnost záměru v rámci územního plánování,“ uvedl v prohlášení pro média.

Nové sjezdovky na Ještědu? Město bude mít do listopadu studii o rozvoji areálu i prodloužení lanovky

Vedení Liberce zadalo brněnskéfirmě Jacobs Clean Energy zakázku na vyhotovení vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území areálu na Ještědu a případného prodloužení lanovky, tedy dokument známý jako SEA. Hotovo má být v listopadu a město vyjde...

Cíl všech zainteresovaných skupin je podle něj společný a stejný. „Fungující a prosperující, celoročně využitelný sportovní areál jako atraktivní místo pro odpočinek domácích obyvatel, ale i pro návštěvníky z celého regionu,“ dodal.

Opozice ale zmiňuje i další Rattajův výrok ze zmíněného rozhovoru, a to že „lyžování se právě kvůli cenám elektřiny, globálnímu oteplování a všem dalším problémům stává luxusnější záležitostí.“

„Tímto by mohla být uzavřena debata i na téma, že máme být rádi, když tu TMR dělá něco pro Liberečany. Je jasné, že sjezdové lyžování se postupně stává byznysem zaměřeným na úzkou skupinu těch nejbohatších klientů, kteří se budou muset do areálů sjíždět z širšího okolí,“ okomentovala Kšírová.

Podle Hanuše je ale areál na Ještědu cenově dostupný všem. „My na Ještědu jsme se letos vydali cestou celé řady úsporných opatření a novinek, abychom zvýšené náklady museli promítnout do cen skipasů jen v únosné míře. I proto jsme vedle všech možných úspor na energiích investovali do automatizace odbavování klientů ve formě samoobslužných prodejních kiosků a automatů na vyzvednutí čipových karet. V kombinaci s naším online věrnostním programem GOPASS a nástrojem na dynamické řízení cen bylo možné koupit celodenní skipas na Ještěd klidně kolem 300 korun za dospělého. A to je bezesporu cena, kterou si může dovolit každý lyžař,“ řekl Drbně. „Nezapomínejme na to, že hned při příležitosti otevření sjezdovky Nová Skalka jsme všem lyžařům nabídli možnost zakoupit si rovnou tříletou sezónku, platnou celoročně, a to za cenu 9 990 korun. A tuhle velice výhodnou nabídku využily stovky Liberečanů,“ doplnil Hanuš.

Podle něj je to cesta správným směrem a dokazují to i čísla návštěvnosti areálu. „Během posledních zimních sezón se pohybují na dvojnásobku v porovnání s dobou, než se naší společnosti podařilo zrealizovat klíčové investice do rozvoje areálu,“ vysvětlil s tím, že drtivou většinu návštěvníků tvoří lidé z Liberecka a Prahy.

Opozice ale kritizuje i další fakt, a to zasněžování areálu, kdy se používá pitná voda. „Z odběrného místa K Bucharce se plní nádrž na zasněžování sjezdovek. Vyžádal jsem si porovnání spotřeby vody na tomto odběrném místě za posledních pět let a zjistil jsem, že poslední rok se zde navýšila spotřeba pitné vody takřka na dvojnásobek oproti předchozím, předcovidovým rokům,“ vysvětlil opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

„Pokud budeme objektivní a zohledníme delší sledované období, tak průměrné roční množství odebrané pitné vody za posledních pět let je o 15 procent nižší, než za stejný interval předchozího období. Nelze brát pouze meziroční srovnání," argumentuje Hanuš. Podle něj je řešením vybudování druhé retenční nádrže, které TMR plánuje u dolní stanice lanovky Skalka. „Odborné hydrologické studie jasně ukazují, že zdrojů povrchové vody je na Ještědu dostatek, ale nelze ji v potřebném objemu zadržet tak, aby ve vhodnou chvíli mohla být použita pro výrobu technického sněhu. I proto by stávající vodní nádrž Bucharka měla být doplněna další vysokokapacitní nádrží,“ řekl.

Díky nové nádrži nebude potřeba pitná voda

Objem nádrže by podle Hanuše měl být dostatečný pro potřebu zasněžení všech stávajících a navržených sjezdovek bez použití pitné vody. „Retenční nádrže, stejně jako celý záměr rozvoje areálu, jsou nyní předmětem procesu souvisejících se změnou územního plánu a posuzování vlivu na životní prostředí,“ doplnil.

Společnost TMR byla také opakovaně kritizována za kácení kvůli sjezdovce Nová Skalka a také za plánované odlesnění kvůli dvěma novým modrým sjezdovkám po stranách areálu. Podle memoranda s městem Liberec ale TMR zalesňuje jiné plochy na Ještědu i v jiných lokalitách. „Jenom za možnost výstavby sjezdovky Nová Skalka naše společnost vrátí přírodě trojnásobek toho, co si od ní vzala. Dojde tak k výsadbě zcela nových lesů na Liberecku anebo dosadbě stávajících lesů na Ještědu po kůrovcové kalamitě. Část z toho již byla realizována vloni a letos budeme pokračovat ve spolupráci s Městskými lesy Liberec,“ uvedl Hanuš.

Nově plánované sjezdovky také podle něj navíc zčásti vedou v místech, kde se na Ještědu zimní sporty ještě nedávno provozovaly a vedla tudy historická sáňkařská dráha anebo takzvaná Turistická sjezdovka z Plání.

Jen loni TMR zalesnila plochu 3,3 hektarů. „TMR uhradilo přibližně půl milionu korun. Jednalo se o kalamitní plochy po kůrovci,“ uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Podle něj se zalesní deset hektarů zemědělských ploch a deset hektarů lesních ploch. „Dva hektary jsou na samotném Ještědu,“ dodal. Podle Hanuše pak půjde o zalesnění nevyužitých částí areálu. Nové lesy vzniknou také v lokalitách Kunratic a Starého Harcova. „K tomu jsme se zavázali v rámci již zmíněného memoranda. A celý projekt by měl být dokončen v roce 2024. Co se týče dalšího rozvoje skiareálu, tak i ten samozřejmě počítá s alternativní výsadbou," řekl.

Jak přesně bude rozvoj areálu vypadat, to zatím jisté není, firma Jacobs Clean Energy nyní zpracovává zakázku na vyhotovení vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území areálu na Ještědu a také případného prodloužení lanovky, tedy dokument známý jako SEA. Poté má být jasno, zda má cenu měnit územní plán a na Ještědu přidávat nové sjezdovky. Hotovo má být v listopadu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky ještěd, lyžování, zasněžování, umělý sníh, liberec, rozvoj areálu, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Město Liberec bojuje za klimaticky neutrální transformaci, ale toto je krok opačným směrem. Nově vysázené stromečky nemohou nahradit kvalitu vzrostlého stromu, nehledě na snahy udržení vody v krajině, přičemž není na mysli renenční nádrž, ale spíše přirozené mokřady. Už vůbec ne, používat pitnou vodu na zasněžování, které je díky teplým zimám delší a intenzivnější. Až bude město skládat účty EU, toto neobsojí. Jako Liberečák do morku kostí špatně snáším, že sotva se lesy na Ještědě vzpamatovali z otravy polských elektráren, tak se mají vykácet, aby si lyžaři mohli sjet o dvěstě metrů delší sjezdovky. Ještěd nejsou Alpy.

Pátek, 17. března 2023, 10:33Odpovědět

Jirka Bouma

Ano, prachy vládnou ! Vyplundrovat přírodu pro pár peněz ! Vyhnal bych Vás všechny ! Vysázel bych tam znova stromy a udělal znova přírodu a lyžaři ať táhnou na hory třeba do rakous....Liberec si ničí to poslední hezké co tam mají. Je to hanba !

Čtvrtek, 16. března 2023, 22:11Odpovědět

Plánovaný rozvoj na Ještědu kritizuje opozice. Chceme fungující celoroční areál, říká jeho ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.