Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec kvůli vládnímu úspornému balíčku možná zdraží poplatek za odpad

Liberec možná zdraží poplatek za odpad, pokud bude přesunuta přeprava a skládkování komunálního odpadu ze snížené do základní sazby DPH, připustil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Změna sazby je součástí navrženého vládního úsporného balíčku.

„V Liberci platí dlouhodobě pravidlo, že DPH u komunálního odpadu, toho směsného, je rozpočítáno do poplatku, u tříděného to hradí město. Takže to bude znamenat v podstatě nutnost ještě letos přepočítat poplatek za odpady," řekl Zámečník.

V Liberci obyvatelé za likvidaci komunálního odpadu od letošního roku platí 840 korun za rok a osobu, loni to bylo o 120 korun méně. Sazba DPH za přeprava a skládkování komunálního odpadu je nyní 15 procent, nově by měla být 21 procent. To by mělo značit navýšení poplatku za odpad v Liberci zhruba o 40 korun.

Zda přichází v úvahu zdražení nějakých dalších služeb, nedokáže zatím Zámečník říci. „Vycházím zatím jen z informací z médií. Musíme si nejdřív na poradě vedení nebo v radě města analyzovat dopady jednotlivých opatření na rozpočet. To jsme zatím neudělali," uvedl primátor pátého největšího města v zemi.

Nelíbí se mu ale, že by část z daně z nemovitosti měl nově dostávat stát. Dosud celá tato daň připadá obcím. V navrženém úsporném balíčku se počítá s navýšením sazby této daně až na dvojnásobek. „To zvýšení dává nějakou logiku, za více než deset let nebyla tato daň valorizována. Ale měl by to být vždycky příjem města, aby to mohlo vlastníkům nemovitostí vracet ve službách. To znamená úklid, světlo nebo zimní údržba. A je otázka, když si stát vybere něco pro sebe, tak co za to poskytne vlastníkům nemovitostí," dodal primátor.

Primátor sousedního Jablonce nad Nisou Miloš Vele (ODS) zatím možné dopady navrženého úsporného balíčku komentovat nechce, počká si na definitivní verzi. „V současné době se nechci vyjadřovat k vládnímu balíčku, ani k jednotlivým navrhovaným opatřením, protože je okolo něj ještě mnoho neznámých a dosud není ani přijatý," řekl Vele.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, vláda, daně, hospodářství, byty, odpady, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když se nechcete vyjadřovat, tak se taky nevyjadřujte, do prdele. Logika houpacího koně na hraně poplašné zprávy.

Pondělí, 15. května 2023, 22:17Odpovědět

Liberec kvůli vládnímu úspornému balíčku možná zdraží poplatek za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.