Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberečáci by mohli více třídit, ukázal test. V náhodně vybrané popelnici by se daly recyklovat tři čtvrtiny odpadu

V Liberci by šlo vytřídit mnohem více odpadu. Naznačil to test města a společnosti FCC, která má v Liberci na starost svoz a likvidaci odpadu. Náhodně vybraná černá velkoobjemová popelnice na směsný komunální odpad obsahovala ze tří čtvrtin recyklovatelné věci, tedy papír, sklo, PET lahve a další plasty, plechovky a také textil. Výsledek je podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) ještě horší, než očekávali.

„Protože naše prognózy byly, že zhruba polovina odpadů je ještě dotříditelných," řekl Zámečník

Pokud by obyvatelé města více třídili, nemusel by podle něj být v Liberci tak vysoký poplatek za odpad. Aktuálně každý obyvatel města platí 840 korun ročně a pro příští rok podle primátora zvažují zdražení na 990 korun. Na odpadové hospodářství města vydá Liberec letos zhruba 170 milionů korun, likvidace směsného odpadu je v tom nejdražší položkou. „Zhruba 85 milionů korun jde do černých popelnic, kterých máme 15 tisíc kusů, z toho asi 1300 je velkoobjemových na sídlištích," upřesnil primátor.

Při lepší separaci odpadu by podle něj ušetřili díky tomu, že by se černé popelnice ze sídlišť nemusely tak často vyvážet. Tím by město mohlo ušetřit 15 až 20 milionů korun, dalších pět až deset milionů by získalo za zpracování tříděného odpadu. Nyní na separaci odpadu radnice ročně vydává zhruba 50 milionů, nazpět ale dostává v rámci systému EKO KOM téměř 16 milionů korun a dalších zhruba 20 milionů na dividendách od FCC Liberec, kterou spoluvlastní.

Směsný odpad z černých popelnic se v Liberci vozí ke spálení do spalovny. To, že by ho liberecká FCC před tím ještě sama vytřídila, není podle výkonného ředitele této společnosti Petra Grofa možné. Kapacitně na to není její linka v libereckém sběrném dvoře stavěná. Aktuálně na ní pracovníci FCC ročně zpracují 2500 tun tříděného odpadu z Liberce, komunálního je dalších 20 tisíc tun. „A z hlediska toho, jak se vyvíjí teď trh s plasty, (plánované) zálohování PET lahví, tak to vyžaduje nemalou investici střednědobého charakteru, která je mimořádně obtížná na plánování, protože toho směsného komunálního odpadu odvezeme 20 tisíc tun. To znamená, že bychom museli desetkrát tolik nadimenzovat tu linku, abychom stíhali množství toho vzniklého odpadu třídit. Ale myslím si, že je to hudba budoucnosti," řekl Grof.

Za výhodu ale považuje, že Liberec jako jedno z mála měst v zemi má spalovnu. „Takže my ten odpad alespoň spálíme a využijme v podobě tepla do domácností nebo na výrobu elektřiny, ale na většině území České republiky odpad zahrnujeme do země na skládce. Takže za mě je to termické využití v současné době to nejlepší, co s odpadem umíme," dodal Grof.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, Liberec, třídění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečáci by mohli více třídit, ukázal test. V náhodně vybrané popelnici by se daly recyklovat tři čtvrtiny odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.