Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pramen Antala Staška na Riegerově stezce se dočkal obnovy

Pramen Antala Staška na turisticky vyhledávané Riegrově stezce prošel obnovou. Turisté se mohou touto vodou osvěžit během výletů již od roku 1925.

Semilská radnice nechala opravit pramen Antala Staška na Riegerově stezce. Bezmála stoletá drobná stavba byla v havarijním stavu, její kompletní obnova včetně nového nápisu, který už zcela chyběl, přišla město na bezmála 120 000 korun, informovala Renata Coufalová ze semilské radnice.

Kubistická žulová kašna se stylizovanou beraní hlavou má podobné architektonické znaky jako sousední hydroelektrárna, a je tak podle Coufalové pravděpodobné, že ji navrhl architekt Emil Králíček, autor unikátní lucerny na pražském Jungmannově náměstí, která patří k symbolům českého kubismu.

„Původní stavba kašny v roce 1925 byla jakousi dílčí satisfakcí Zemského správního výboru místnímu odboru Klubu českých turistů v Semilech za škody způsobené na Riegrově stezce při stavbě spálovské hydrocentrály. Podchycený lesní pramen dodnes dodává vodu všem domům v Podspálově," doplnila Lenka Soukupová ze správy majetku města.

Oprava pramene včetně kašny nebyla podle Soukupové jednoduchá, drobná stavba byla ve špatném stavu. Degradace spárování byla značná, vrchní část kamenů opěrných pilířů se rozvalila, prostor se propadl a vytvořil jímku, v níž se zachycovala dešťová voda a náletové dřeviny, které památku dál poškozovaly. Oprava zahrnovala očištění kašny s beraní hlavou a přelivové římsy, obnovit bylo třeba spárování, nový je mělký betonový žlábek na odvod vody z kašny. Součástí prací bylo i provedení překopu s vyústěním pod cestou.

Pěší naučná Riegrova stezka je dlouhá 3,5 kilometru a vine se údolím Jizery ze Semil do Podspálova. Lidem slouží od roku 1909. Cesta je zčásti vylámaná ve skále a prochází čtyřmi tunely. Stavěli ji tři měsíce a střelmistři tehdy použili přes 300 kilogramů dynamitu. Šest týdnů odborníci vrtali 12 metrů dlouhý tunel a ve výšce 5,5 metru nad řekou vztyčili 77 metrů dlouhou visutou galerii se železným zábradlím.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky architektura, turistika, správa, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pramen Antala Staška na Riegerově stezce se dočkal obnovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.