Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dvojnásobná odměna. Myslivci za odstřel divočáka dostanou více peněz

Dvojnásobnou finanční odměnu obdrží nově myslivci za odlovení divočáka v oblastech s výskytem afrického moru prasat na Frýdlantsku a Mimoňsku.

Naopak za nalezení uhynulého prasete se bude vyplácet méně než dosud. Nově je odměna pro takzvaná uzavřená pásma II v jednotné výši 2000 korun, před tím bylo zástřelné 1000 korun a nálezné 3000 Kč. V tiskové zprávě o tom informoval zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Počet divočáků nakažených africkým morem stoupl v Libereckém kraji na padesát

Veterináři evidují v Libereckém kraji 50 uhynulých či ulovených divočáků nakažených africkým morem prasat (AMP). Za červenec jich přibylo pět. Všechna jsou z vymezeného pásma ve Frýdlantském výběžku na Liberecku, a nová opatření tak není nutno...

„V současné době dochází k tomu, že prasata divoká nakažená virem afrického moru prasat přežívají po infikování delší dobu, po kterou jsou zdrojem šíření infekce pro další prasata," uvedl Majer. Nakažení divočáci jsou tak stejně rizikovým potenciálním zdrojem šíření této nemoci jako již uhynulá zvířata (kadávery). „Z tohoto důvodu je lov prasat divokých stejně důležitým opatřením snižujícím riziko dalšího šíření afrického moru prasat jako aktivní vyhledávání kadáverů uhynulých prasat divokých a jejich odstraňování z prostředí. Proto jsme upravili výši příspěvku tak, aby na obě uvedené činnosti byla stejná," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Myslivci letos odlovili tisícovku divočáků

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy.

V takzvaném uzavřeném pásmu I myslivci letos od začátku roku ulovili 1042 prasat divokých, ale v uzavřeném pásmu II jen 299. Na zástřelném bylo zatím vyplaceno 1,01 milionu korun. Uhynulých nebo sražených prasat divokých v uzavřeném pásmu I evidují veterináři od začátku roku 44 a v uzavřeném pásmu II dalších 73 kusů. Na nálezném bylo zatím vyplaceno 242 000 korun.

Veterinární správa zmírnila na Českolipsku opatření spojená s africkým morem

Státní veterinární správa (SVS) zmírnila na Českolipsku opatření zavedená v souvislosti s výskytem afrického moru prasat, který na začátku května laboratoř prokázala u divočáka uloveného v Ralsku. Oblast o výměře přes 230 kilometrů čtverečních se...

V Libereckém kraji jsou v souvislosti s nákazou zavedená dvě uzavřená pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují dohromady katastry 44 obcí. Obklopuje je nárazníková oblast zvaná uzavřené pásmo I, které zahrnuje 166 katastrálních území a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji. V celé oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus se musí vyšetřit na africký mor.

První případ afrického moru prasat potvrdili v kraji veterináři počátkem prosince loňského roku, od té doby se nákaza prokázala u více než 50 kusů nalezených nebo ulovených divočáků na Liberecku a jednoho kusu na Českolipsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky příroda, zdraví, lesy, myslivost, Liberecký, divočák, prase

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvojnásobná odměna. Myslivci za odstřel divočáka dostanou více peněz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.