Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj chce podpořit myslivce. Přispěje jim na chladící zařízení na ulovené divočáky

V souvislosti s africkým morem prasat připravuje Liberecký kraj nový dotační program. Podpořit chce nákup chladicích zařízení, kde by mohli myslivci skladovat ulovené divočáky do doby, než od veterinární správy dostanou výsledky laboratorního vyšetření. Na výsledky se čeká zhruba týden, řekl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti). V programu by měly být k dispozici dva miliony korun, v úterý ho ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

Díky dotaci by se mohla zvýšit kapacita, kde bude možné ulovená zvířata uskladnit než bude jasné, zda je kus v pořádku a je možné ho zkonzumovat, nebo v pořádku není a musí být odeslán k likvidaci do asanačního podniku. „Počítáme, že bychom mohli podpořit nákup až 126 chladicích zařízení, pokud o ně uživatelé honiteb budou mít zájem," doplnil Židek. Dotace bude podle něj možné poskytnout zpětně na chladicí boxy koupené do konce letošního roku. Maximálně může žadatel získat polovinu vynaložených peněz.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy. První případ moru prasat potvrdili v Libereckém kraji veterináři počátkem prosince loňského roku, od té doby se nákaza prokázala u více než 50 kusů nalezených nebo ulovených divočáků na Liberecku a jednoho kusu na Českolipsku.

V Libereckém kraji jsou v souvislosti s nákazou zavedená dvě uzavřená pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují dohromady katastry 44 obcí. Obklopuje je nárazníková oblast zvaná uzavřené pásmo I, které zahrnuje 166 katastrálních území a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji. V celé oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus se musí vyšetřit na africký mor.

V takzvaném uzavřeném pásmu I myslivci od začátku roku ulovili 1042 prasat divokých a dalších 299 v pásmu II. Na zástřelném bylo zatím vyplaceno přes milion korun a dalších 242 tisíc korun vyplatili na nálezném za bezmála 120 kusů, které myslivci našli v obou pásmech uhynulé nebo je srazila auta. Kvůli zvýšení motivace k lovu se v září sjednotila v pásmu II odměna za ulovené či nalezené divoké prase na 2000 korunách, původně stát vyplácel zástřelné 1000 a nálezné 3000 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, zdraví, správa, chov, myslivost, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce podpořit myslivce. Přispěje jim na chladící zařízení na ulovené divočáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.