Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ivan se bez cizí pomoci neobejde. Peníze na asistenta mu však chybí

Rutinní cesta do práce autem se stala před lety osudnou Ivanovi Drlíkovi z Liberce. Náhle předjíždějící auto způsobilo nehodu, při které Ivan jedoucí ve svém voze vyletěl mimo silnici. Z převráceného auta se už nedostal, nešlo to. Tato chvíle mu nenávratně změnila život. Zlomenina krční páteře s poškozením míchy ho trvale upoutala na invalidní vozík.

Viník nehody z místa ujel a nikdy se ho nepovedlo vypátrat. Ze zdravého muže v nejlepších letech se naopak z vteřiny na vteřinu stal člověk odkázaný na pomoc ostatních s diagnózou, že již nikdy nebude chodit. S běžným chodem, obstaráním osobní hygieny i třeba oblékáním mu pomáhali rodiče, ovšem maminka zemřela před pěti lety a otec o rok později a Ivan zůstal úplně sám.

POMOC PRO IVANA
Sbírka pro Ivana běží na webu donio.cz

Peníze z této sbírky by byli k uhrazení osobního asistenta, který by mi pomáhal s domácností, hygienou a vše co je potřeba. Byl bych velmi vděčný, kdyby byla sbírka úspěšná a můj život by byl o něco jednodušší a klidnější.

Většinu věcí se snažím vyřizovat telefonicky a nerad bych znovu zažil situaci, kdy jsem neměl asi deset dní vozík a musel celou dobu spát ve sprchovém koutu. Proto bych byl moc rád za osobního asistenta, protože s přibývajícím věkem i zdravotními komplikacemi je to stále obtížnější,“ popisuje Ivan Drlík a dodává, že snaha si pomoc se vším sám je velmi vyčerpávající a podepisuje se jak na jeho fyzickém, tak i psychickém stavu. Ivan se totiž navíc od dětství potýká s vadou řeči, a tak jsou telefonní hovory například s úřady nebo s lékaři rovněž složitější.

Ivanovým přáním je mít asistenta, který by mu s mnohým pomohl s osobními úkony, s domácností i při jednáních s úřady či lékaři. Podpořit ho může každý ve sbírce na donio.cz. Každá koruna se počítá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Ivana Drlíka

Štítky pomoc, hendikep, asistent, sbírka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Monika Švarcová

Co mu řekli na sociálce, že má špatnou barvu pleti? Řekli to jednou kamarádce.

Středa, 11. října 2023, 06:40Odpovědět

Ivan se bez cizí pomoci neobejde. Peníze na asistenta mu však chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.