Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jablonec vybavil první vůz městské policie kamerou, plánuje pořízení dronu

Jablonec nad Nisou vybavil první vůz městské policie kamerou s automatickým čtením registračních značek aut. Informace se přenášejí on-line na operační středisko městské policie. Umožňuje to službě sledovat dění okolo vozidla v reálném čase a v případě potřeby reagovat. Poslat strážníkům posily nebo informovat Policii ČR, řekl ředitel městské policie Michal Švarc. Do budoucna by kamerami chtěl vybavit všechny služební vozy strážníků.

Kameru bude podle Švarce možné využít pro monitorování nebezpečných situací, kdy by mohli být strážníci zraněni. „To se týká například úniku nebezpečných látek nebo při požárech. V takovém případě stačí pouze na takovém místě odstavit služební vozidlo bez posádky. Obraz je možné sdílet i s orgány krizového řízení," doplnil ředitel, dovybavit proto chce vůz i záložním zdrojem energie. Mobilní kamera přišla na 120 tisíc korun a zatím je podle Švarce ve zkušebním provozu.

„Jedna z věcí, která nás k tomu vedla, je připravovaný zákon o kybernetické bezpečnosti," řekl Švarc. V budoucnu tak podle něj nebude možné ukládat nahrávky do paměti přístroje, ale jen na zabezpečené úložiště, jako je to v případě kamerového systému ve městě. Zabránit to má dodatečným zásahům do nahrávek nebo manipulaci se záznamem. Na dovybavení městské policie získal Jablonec půl milionu korun z ministerstva vnitra.

Peníze z dotace použije město také ke zřízení nového kamerového bodu v Janovské ulici na hlavním tahu z Jablonce na Bedřichov, kde jezdí hodně aut. I tato kamera bude umět číst registrační značky a bude je odesílat Policii ČR do automatické kontroly vozidel. „Je to trasa, kterou zloději využívají k tranzitu vozidel," doplnil manažer prevence kriminality Tomáš Svačina. Janovská byla podle městské policie jedním z posledních míst ve městě, které ještě nebylo sledované.

Jablonecká městská policie hospodaří s rozpočtem kolem 50 milionů korun, kromě hlídek dohlíží na pořádek a bezpečnost v ulicích druhého největšího města v Libereckém kraji také pět desítek kamer. Strážníci letos získali také dva skútry, městská policie doplnila cyklohlídky, které se osvědčily zejména v okolí jablonecké přehrady. Radnice chce podle primátora Miloše Veleho (ODS) pořídit také dron. „Řešíme legislativní problémy, protože to není úplně jednoduché. Zatím to vypadá, že bychom ho jako město pořídili a dali bychom ho do užívání Policii ČR," dodal Vele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Jablonec

Štítky ČR, správa, policie, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec vybavil první vůz městské policie kamerou, plánuje pořízení dronu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.