Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Je čas přezout, vzkazují policisté. Kdy je potřeba nasadit zimní pneumatiky?

Policisté upozorňují na blížící se zimu. V souvislosti s ní by řidiči měli myslet na včasné přezutí na zimní pneumatiky. V případě vozidla, které je obuté do letních pneumatik, může být brzdná dráha na namrzlé vozovce až o čtvrtinu delší.

Na intenzivnější snežení zatím nedošlo, i přesto ale policisté upozorňují na to, že se vyplatí včas přezout pneumatiky.

„Čím dál více řidičů řeší, jak je to s povinností zimních pneumatik. Někteří již přezuli a ti otrlejší možná stále čekají až na první mrazy a sníh. Pojďme si vyjasnit, jak to s povinnou zimní výbavou vlastně je,“ uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Zuzana Churaňová. Ta přiložila vysvětlení dle zákona.

Legislativa říká:
Dle § 40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:
1. Je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.
2. Lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Přezout na zimní pneumatiky včas se podle mluvčí vyplatí. „A to především kvůli skutečnosti, že za nízkých teplot, zimní pneumatiky lépe přilnou k povrchu vozovky. V případě vozidla, které je obuté do letních pneumatik, může být brzdná dráha na namrzlé vozovce až o čtvrtinu delší a navíc je vozidlo více náchylné k tzv. smyku,“ sdělila. 

Řidič, který povinnost poruší, může ohrozit sebe i ostatní a také mu hrozí pokuta na místě až 2 000 korun.

„Pokud by další jízdou na nevyhovujících pneumatikách mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, jsou policisté navíc oprávnění zakázat řidiči další jízdu,“ dodala Churaňová. 

Karlovarští policisté také upozornili řidiče, aby zvýšili pozornost v úsecích komunikací, které jsou označeny směrovými sloupky modré barvy anebo modrými dopravními knoflíky.

„Takto jsou označena místa, kde může docházet k náhlé tvorbě námrazy či náledí. Zpravidla se jedná o mosty. Mezi rizikové úseky v Karlovarském kraji patří například dálnice D6, kde je velké množství přemostění. Mosty jsou nebezpečné v tom, že v chladném počasí vozovka promrzá jak svrchu, tak i zespoda. Námraza může překvapit řidiče i při průjezdu úsekem obklopujícím stromy a bujnou vegetací. Zejména při vjezdu do takovýchto míst nebo při výjezdu z nich. Je také třeba počítat s kluzkou vozovkou v důsledku spadaného listí ze stromů. Proto buďte při jízdě v tomto počasí opatrní a přizpůsobte tomu i rychlost vozidla,“ dodala mluvčí. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, přezutí, doprava, zima, počasí, auto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je čas přezout, vzkazují policisté. Kdy je potřeba nasadit zimní pneumatiky?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.