Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberec poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu nejspíš zvyšovat nebude

Liberec roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu na příští rok s největší pravděpodobností zvyšovat nebude, i když zvažoval jeho navýšení z 840 korun na 990 Kč. Narůst nákladů zhruba o 22 milionů korun zaplatí radnice ze svého rozpočtu, neboť na zvýšení poplatku není shoda v koalici.

„Zatím jsme se v koalici pouze informovali o nákladech na odpady, které mají stoupnout z letošních 153 milionů na zhruba 175 milionů korun," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). V této částce je podle něj očekávané zvýšení sazby DPH a kvůli inflaci i vyšší platba společnosti FCC, která má v Liberci na starost svoz a likvidaci odpadu. Firma podle primátora žádala čtrnáctiprocentní navýšení, nakonec se spokojí s devítiprocentním.

Lidé v Liberci si mohou koupit roční lítačku na splátky. Službu zajišťuje soukromá společnost

Koupit si roční kupon na MHD na splátky? Taková možnost v Liberci dosud nebyla. Lidé si mohli koupit jen lítačku za plnou cenu, nebo využít měsíční kupony. Jenže ty v součtu vychází výrazně dráž. Nyní ale na popud opozičního Liberce otevřeného...

„A výběr z poplatků od občanů je v tuto chvíli kolem 75 milionů. Takže tím chci říci, že poplatky nedosahují ani na černý (netříděný) komunální odpad, který bude v příštím rokem téměř ke 100 milionům nákladově. Takže už jenom ten princip, který jsme se snažili celých pět let držet, aby si občané zaplatili černé popelnice a my zaplatíme jako město zbytek, tak to se na příští rok nepodaří," uvedl Zámečník. V návrhu rozpočtu na příští rok je podle něj navýšená částka na odpady už uvedená.

Z největších měst v Libereckém kraji ke zdražení zatím přistoupily Česká Lípa a Turnov. Česká Lípa tento poplatek obnoví po 14 letech, za svoz a likvidaci svého odpadu budou obyvatelé třetího největšího města v kraji platit 960 korun. Obyvatelé Turnova zaplatí o čtvrtinu více než letos. Základní roční poplatek za osobu radnice čtvrtého největšího města v kraji zvýší z 660 na 840 korun. Sazbu město mění po 11 letech.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, odpady, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

Je divné, že ohledně odpadů mají smlouvy domy s městem a ne přímo s odvozovou společností. Někdo spotřebuje odpadu více někdo méně. Někdo potřebuje odvoz vícekrát týdně než jiní. U nás např. stále plní "naše" popelnice i lidé z okolních domů. Problematika odpadů ve městě je pro běžného člověka jako jsem já nepochopitelná. Tolik kg odpadu za rok, je to dost divné.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 14:49Odpovědět

Liberec poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu nejspíš zvyšovat nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.