Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pozemek na jabloneckém Tajvanu koupí město navzdory námitkám za třicet pět milionů

Celkem 35 milionů korun zaplatí město Jablonec nad Nisou za odkup pozemku na poloostrově Tajvan u přehrady Mšeno. A to navzdory námitkám opozice.

Cena je dvakrát vyšší, než byl odhad. Důvodem koupě za cenu vyšší, než je cena obvyklá, je sjednocení majetku města v okolí vodní nádrže, jde o strategický pozemek, argumentoval náměstek primátora Petr Roubíček, který dnes do zastupitelstva materiál předkládal.

Přehrada Mšeno je oblíbeným místem ke koupání nejen pro téměř 45 000 obyvatel Jablonce, ale sjíždějí se tam lidé z širokého okolí. V parných dnech k ní míří denně až 5000 lidí. Poloostrov Tajvan patří na přehradě k vyhledávaným místům, město ale vlastní jen část pozemků, břehy v západním cípu jsou v majetku Povodí Labe, na špičce poloostrova mají své pozemky a klubovny TJ Delfín a jablonecký Yacht club. Druhá největší část pozemku patří děčínskému podnikateli Martinu Gojdičovi.

U přehrady v Jablonci přibydou na dalších místech občerstvení i toalety

Nové budovy s občerstvením, toalety i třeba pergola a dětská hřiště mají vyrůst v okolí jablonecké přehrady. Město nyní vybralo v rámci výběrového řízení dodavatele druhé části výstavby zázemí v okolí nádrže. Práce by měly být hotové do začátku...

Plány na využití zatím chybí

Město získá pozemek o rozloze zhruba 3400 metrů čtverečních, za metr tak zaplatí 10 300 korun. Na pozemku jsou zbytky stavby někdejší oblíbené restaurace, staré kiosky a také přístupová komunikace s alejí k zázemí sportovních klubů. Opoziční zastupitelé kritizovali výši ceny i to, že město neuvedlo, jaké záměry s pozemkem má. „Já sám za sebe neumím obhájit, že bych zvedl ruku pro výkup za dvojnásobnou částku," řekl David Mánek.

„Ta plocha má strategický význam pro město bez ohledu na to, co se tam v budoucnu vybuduje," řekl náměstek primátora Jakub Chuchlík. Radní Petr Klápště (Společně pro Jablonec) upozornil na to, že jde o oblíbené místo, které obyvatelé města využívají k rekreaci. „Současný vlastník má na území platné povolení na stavbu ubytovny s kulturním a společenským sálem. A má zároveň 15 let staré, ale stále platné smlouvy s městem o vybudování přípojek všech sítí přes pozemky, které vlastní město. Takže my nemáme žádné páky ovlivnit, co by se tam případně postavilo," řekl Klápště.

O odkoupení pozemků vyjednával už před lety tehdejší primátor, dnes poslanec Petr Beitl. O ceně podle něj nebyl majitel ochoten licitovat, už tehdy žádal kolem 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Německo, reality, správa, rekreace, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozemek na jabloneckém Tajvanu koupí město navzdory námitkám za třicet pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.