Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V reakci na tragickou střelbu v Praze zrušili v Jablonci plánovaný lov divočáků

V Jablonci nad Nisou zrušili odlov přemnožených divokých prasat plánovaný na úterý 26. prosince. Radnice tak rozhodla v reakci na události na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde ve čtvrtek střelec zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Plánovaná naháňka se uskuteční až v lednu, řekla mluvčí magistrátu Markéta Krajčovičová. Jablonec se dlouhodobě potýká s přemnoženými divočáky, první naháňka se letos uskutečnila v listopadu a odlovit se podařilo devět zvířat.

Se stopami divokých prasat se potkávají obyvatelé hlavně v části Horní Proseče, kde jsou panelové domy jen pár metrů od lesa. Pozemky jsou tam rozryté, lidé se bojí venčit psy, děti se podle místních bojí jít ráno na autobus. „Mám ale informace i z dalších lokalit, je to Dolina, Bartlův vrch, Brandl, Žižkův Vrch, Dobrá Voda. Je to opravdu velký problém," řekl již dříve primátor Miloš Vele (ODS).

Druhé největší město v Libereckém kraji se s přemnoženou černou zvěří potýká od roku 2021, kdy Jablonec o prázdninách kvůli odlovu divočáků zavřel lesy v Srnčím dole. Loni radnice zakázala vstup do lesů v nočních hodinách od prosince a uskutečnily se dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny. „Stavíme domy čím dál blíž lesům, ta prasata si tam vlastně lidé natáhli sami. V okolí Horní Proseče docházelo k vysypávání bioodpadu do lesa, lidé se přiznali, že chodili krmit srnky," řekl vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu Vratislav Pavlín.

Jablonecký magistrát kvůli odchytu černé zvěře pořídil loni odchytovou klec a instaloval u ní fotopasti. I díky tomu se podařilo zvýšit množství odlovených divočáků. Letos od dubna do konce října se podle primátora podařilo odchytit či odlovit 131 divokých prasat, v předešlé sezoně jich bylo ve stejném období 67.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, správa, kriminalita, školy, střelba, myslivost, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V reakci na tragickou střelbu v Praze zrušili v Jablonci plánovaný lov divočáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.