Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberec sdílená kola letos asi podporovat nebude, město čekalo větší zájem

Liberec projekt sdílených kol letos zřejmě podporovat nebude. Definitivně se vedení radnice zatím nerozhodlo, loni ale čekalo, že o kola bude větší zájem. Nenaplnilo to naše očekávání, řekl náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

„Samozřejmě jsem si vědomi, že to mohlo být způsobeno i tím, že jsme se rozhodli na poslední chvíli, že to bylo až od 15. července, ale data ukazovala, že jedna jízda stála 100 korun. Ty lidi ne, ale nás a potažmo kraj, protože nám na to přispěl dotací, což si myslím, že je nějaký vyšší komfort," uvedl Lenert.

Liberecká radnice se do projektu sdílených kol zapojila loni po čtyřleté odmlce. Na bikesharing vydala téměř milion korun, z toho půl milionu zaplatila z dotace od Libereckého kraje. Kolo si za čtyři měsíce od léta do podzimu ve stotisícovém městě půjčilo skoro 2000 lidí, kteří absolvovali kolem 7750 jízd. Devadesát procent výpůjček kol trvalo do 15 minut, kdy ji za uživatele platilo město.

POLITICKÁ KORIDA: Zůstanou sdílená kola v Liberci i příští rok?

Sdílená kola společnosti nextbike mají za sebou v Liberci první sezonu, kterou město s krajskou dotací podpořilo necelým milionem korun. Celkem si lidé kola půjčili v necelých deseti tisících případů. Jak to bude dál, budou kola ve městě i příští...

V Libereckém kraji kromě Liberce byla loni sdílená kola už jen v sousedním Jablonci nad Nisou, který bude letos v projektu pokračovat. Tam byl o ně zájem větší, do systému se zaregistrovalo 3427 lidí, kteří si kolo půjčili ve 23.375 případech. Lenert míní, že výhodou Jablonce je to, že si tam lidé nemohou zatím půjčovat sdílené elektrokoloběžky jako v Liberci. „Což je samozřejmě výrazná konkurence. Mladí lidé je využívají daleko častěji než kola," uvedl Lenert.

Získaná data z bikesharingu chce Liberec využít alespoň při úpravě tržního řádu, který by měl nově pevně stanovit místa pro odstavení sdílených kol či koloběžek a eliminovat problémy spojené s touto službou. „My jsme si zmapovali místa, kde musíme nejdříve doplnit mobiliář, aby to nařízení bylo funkční," dodal Lenert. V ideálním případě by podle něj nový tržní řád měl začít platit ještě letos.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, doprava, cykloturistika, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec sdílená kola letos asi podporovat nebude, město čekalo větší zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.