Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký kraj žádá o dotaci na obnovu parku Severočeského muzea v Liberci za 46 milionů

Liberecký kraj žádá o dotaci na obnovu parku Severočeského muzea v Liberci. Na projekt zhruba za 46 milionů korun může z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získat bezmála 60 procent potřebných peněz. Původně se náklady odhadovaly na 26 milionů korun, vlivem růstu cen všeho ale výrazně narostly, řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Park revitalizaci nutně potřebuje, hotová by měla být do tří let.

„Park už má svůj věk a některé technologie jsou zastaralé, my přicházíme s novými technologiemi modrozelené infrastruktury, které umožní, aby vsakovala voda, když bude vsakovat voda, rostliny budou lépe prosperovat," doplnil Přemysl Krejčiřík z Ateliéru Krejčiříkovi, který projekt připravil. Dnes podle něj voda z parku při deštích rychle odteče, což také poškozuje cesty, ze kterých se splavuje materiál. Dláždění kolem muzea zalité v betonu mají nahradit dlažební kostky uložené v zásypu, obnovou projdou parkové cesty, přibude i vodní prvek, s nímž se počítalo už v 19. století.

Historie muzejního parku sahá do roku 1876, kdy Spolek přátel přírody na tomto místě založil první veřejnou botanickou zahradu v Česku. Původní zahrada ale zcela zmizela pod několikametrovou navážkou zhruba o 20 let později při výstavbě muzejní budovy. Mezi nejvýznamnější exempláře parku patří letité domácí druhy, jako jsou buk lesní a smrk ztepilý, vysazené patrně při výstavbě muzejní budovy, či z dendrologického hlediska vzácný smrk východní, starý přes sto let. Je tam i smrk ajanský, dub červený, borovice limba nebo cypřišek nootecký.

Muzejní park čeká rekonstrukce za 40 milionů. Čeká se na dotace

Možná už příští rok by mohla začít obnova muzejního parku libereckého Severočeského muzea. Ta má vyjít na zhruba čtyřicet milionů korun. Přípravy jsou prakticky hotové, ředitel muzea Jiří Křížek představil finální verzi obnovy veřejnosti společně...

Některé ze šesti desítek stromů jsou ale ve velmi špatném stavu a bude nutné je pokácet a nahradit novými. „Co je důležité, dnes je tam vlastně v podrostu jenom trávník a my do toho chceme vysadit trvalky, které pokvetou, a keře, a do toho prostoru se tak dostane další zajímavá vrstva," řekl Krejčiřík. Zahradníci tam plánují vysázet druhy květin a keřů, které v minulosti rostly v zahradách sousedních vil kolem Masarykovy třídy a jsou tak pro lokalitu typické.

Projekt obnovy parku zpracoval Ateliér Krejčiříkovi, který se specializuje na obnovu historických objektů. Jeho architekti jsou podepsáni kromě jiného pod obnovou parku u zámku Sychrov, zahrad Hospitálu Kuks, brněnské vily Tugendhat nebo Květné zahrady v Kroměříži. Projekt má i své odpůrce, nelíbí se jim třeba, že zmizí rododendrony, které dnes skrývají přístup do muzea, plánovaná revitalizace se jim zdá příliš drahá a radikální. Mnozí se domnívají, že je park v pořádku a stačila by běžná údržba, podle odborníků jsou ale některé stromy dožilé a nebezpečné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ateliér Krejčiříkovi

Štítky ČR, muzea, příroda, správa, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj žádá o dotaci na obnovu parku Severočeského muzea v Liberci za 46 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.