Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Motýlům nejvíc chutnají téměř nahnilé banány. Seznamte se s životem tropických druhů v nové expozici

V tropickém ráji plném vůní, rostlin, tekoucí vody a pulzujícího života se ocitnete v okamžiku, kdy vstoupíte do bran liberecké Papilonie. Motýlího ráje, který před pár dny otevřeli v obchodním centru Forum. Liberec se stal pátým městem v zemi, kde Papilonia otevřela.

Expozice nabízí návštěvníkům nejenom příležitost ocitnout se v bezprostřední blízkosti exotických motýlů z jižní Ameriky, Asie či Afriky, ale také se mnohé dozvědět o jejich životě. Současně je mohou sledovat i v několika stádiích vývoje.

Představujeme návštěvníkům tropické druhy, které nemají vrozený přirozený strach z lidí a jsou kontaktní. Proto neulétnou, když se k nim člověk přiblíží. Ale bohužel proto, že nemají strach, je lze také snadno zašlápnout, když sednou k odpočinku na zem,“ popisuje Roman Štěpánek, jednatel Butterfly House, která libereckou Papilonii provozuje. Podle něj se tímto způsobem snaží tento druhý největší řád hmyzu nejen ukázat, ale i lidem připomenout, že motýlů v přírodě ubývá a je potřeba je chránit.

V prostorách, které připomínají kousek tropického lesa, ve kterém najdete i trosky havarovaného letadla anebo poletující drobné ptáky, žije v průměru až tisíc motýlů. Ovšem stejného při opakovaných návštěvách asi jen těžko uvidíte, průměrný tropický motýl totiž žije asi 2–5 týdnů. „Každý týden kupujeme nové kukly, vždy v balíčcích po 450–500 kusech,“ vysvětluje Štěpánek. Zhruba do deseti dnů se pak vylíhne z kukly motýl.

Spatřit tady můžete visící kukly, z nichž se líhnou. Uvidíte tedy úplně mladé, kteří si teprve rovnají křídla a pak vzlétají. Potkat ale můžete i staré a dožívající, které poznáte podle roztřepených křídel a toho, že pomalu ztrácí pestré zbarvení. Pozorovat můžete motýly při letu, ale i odpočinku, v okamžiku, kdy sají cukrový nektar anebo si pochutnávají na ovoci. Nejraději prý mají hodně měkké až nahnilé banány.

Teplota i vlhkost, vše se musí pečlivě hlídat

Vytvořit expozici Papilonie bylo velmi technicky náročné, protože musí mít motýlové speciální prostředí, aby přežili. Teplota uvnitř nesmí klesnout po 25 stupňů, jinak by přestali létat, a naopak při teplotě nad 30 stupňů by zase na ně bylo příliš teplo, a rovněž by nepoletovali. Milují také vysokou vlhkost, a tak v expozici nechybí vodní prvky a rozprašovače a udržována je zde vlhkost vzduchu kolem 80ti procent. Navíc nesnáší běžnou vodu, a tak ji musí v expozici upravovat před tím, než ji rozpráší do prostoru. Zbavují ji chloru a změkčují. Unikátní je expozice ještě tím, že umí vytvořit vhodné prostředí pro motýly i květiny bez denního světla, za použití speciálního osvětlení.

Děti byly z návštěvy nadšené, hlavně se jim líbilo, že motýli přilétli až k nim a seděli jim na těle. Krásný zážitek, jsou hrozně velcí. Mě se zase líbilo, že jsme se toho od pracovníků dozvěděli spoustu zajímavostí,“ popsala dojmy ze své první návštěvy Lenka Šetlíková.

Při návštěvě se totiž mohou lidé dozvědět řadu zajímavostí ze života motýlů nejenom od zdejších zaměstnanců, ale v expozici jsou i informační tabule, které život motýlů popisují. Papilonii můžete navštívit každý den.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky motýlí dům, Papilonia, novinky, expozice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motýlům nejvíc chutnají téměř nahnilé banány. Seznamte se s životem tropických druhů v nové expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.