Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V kraji se podařilo zachránit původní tisy červené. Přibylo jich tisíc

Ochránci přírody hlásí, že se v Libereckém kraji díky jejich nasazení podařilo zachránit tis červený. Původní dřevinu, kterou člověk svým působením téměř zlikvidoval a jež patří mezi zvlášť chráněné ohrožené druhy.

Ochránci v uplynulých třech letech nejen, že nové sazenice tisů vysázeli, ale také mapovali výskyt stromů těchto druhů v krajině, sbírali jejich semena a pěstovali z nich nové rostliny.  

Hlavním smyslem projektu byla výsadba tisíce nových sazenic do lesních porostů na celkem 40 lokalitách. Zároveň zástupce libereckého spolku Čmelák vytipoval další stanoviště pro výsadby v budoucích letech.

Tis se nám podařilo navrátit do lesů prakticky po celém kraji. Navíc jsme vysadili i 25 velkých dvoumetrových sazenic na další lokality ve volné krajině, které začnou dříve plodit a ptáci mohou jejich semena roznášet do okolí. Doufáme, že náš projekt napomohl obrátit dlouhodobý trend úbytku tohoto druhu v krajině a že teď už budou tisy v Libereckém kraji jen přibývat,“ řekl Jiří Antl, koordinátor projektu podpořeného z Norských fondů částkou 1,7 milionu korun. Další rovným milion, pro úspěšné zvládnutí návratu tisů do krajiny pak spolek sehnal ze svých zdrojů i od jednotlivých dárců. Na další výsadbu sbírá peníze na webovém portále Darujme.cz.

Za dobu trvání projektu se podařilo objevit také 700 tisů vysokých přes jeden metr, vytipovat stromy vhodné pro sběr semen a sebrat okolo 100 kilogramů osiva pro vypěstování dalších sazenic. Na základě údajů získaných z projektu vznikla i studie, která by měla zajistit dlouhodobou podporu tisové populace v Libereckém kraji.

Skončením projektu záchrana tisu v Libereckém kraji rozhodně nekončí. „Náš spolek se této dřevině věnuje již více než 25 let a na výsadbu čekají v našich školkách další stovky sazenic,“ dodal Antl.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto spolek Čmelák

Štítky záchrana, ohrožený druh, tis červený, Čmelák, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se podařilo zachránit původní tisy červené. Přibylo jich tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.