Počasí dnes27 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Kvůli vlakové výluce posílil Liberecký kraj přepravu jízdních kol na Frýdlantsko

Kvůli výluce na železniční trati posílil ode dneška Liberecký kraj přepravu jízdních kol z Liberce do Frýdlantského výběžku. Ne všechny autobusy, které tam v rámci náhradní dopravy České dráhy nasadily, totiž přepravu cyklistům nabízejí. Na lince C proto koordinátor dopravy Korid LK přidal dodávku, která jede souběžně s autobusem, určená je výhradně k přepravě bicyklů, řekl mluvčí kraje Filip Trdla.

Frýdlantsko a tamní část Jizerských hor jsou mezi cyklisty oblíbené, v okolí Nového Města pod Smrkem funguje navíc od roku 2009 síť cyklostezek Singltreku pod Smrkem, kterou každoročně využije kolem 50 tisíc cyklistů. Lokalita na česko-polské hranici nabízí 60 kilometrů tras různých obtížností na české straně a dalších více než 20 kilometrů na navazujících trasách v sousedním Polsku. Nabízí trasy různých obtížností vhodné jak pro rodiny s malými dětmi, tak pro zkušené bikery. Jde o jednu z největších sítí cyklostezek v Evropě.

Železniční doprava z Liberce směrem na Frýdlantsko je ale od 8. července přerušená kvůli rekonstrukci trati, výluka potrvá do 20. září. Stavbaři opravují trať, staniční koleje, výhybky, nástupiště, oprava čeká i zabezpečovací zařízení, sdělila ČTK mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Obnovou projde trať z Krásné Studánky do Mníšku a kolejiště a nástupiště v Mníšku. Stavbaři opraví rovněž úsek trati z Krásného lesa do Řasnice. Plánované rekonstrukce přijdou podle mluvčí na 230 milionů korun.

Kvůli rekonstrukci nahradily všechny osobní vlaky z Liberce do Frýdlantu, Černous a Jindřichovic pod Smrkem a také do Raspenavy a Bílého Potoka pod Smrkem autobusy. Doprava směrem na Frýdlantsko je navíc o to komplikovanější, že od začátku června je kvůli rekonstrukci pro tranzitní dopravu zavřená silnice třetí třídy z Mníšku na Oldřichov v Hájích a dál na Raspenavu a Hejnice. Do obce se dostanou jen místní. Omezené je tam i autobusové spojení, autobusy do Oldřichova jezdí po místních komunikacích, na Raspenavu a Hejnice musí po objízdné trase přes Frýdlant.

Náhradní autobusová doprava Českých drah je rozdělená do čtyř linek. Linka A je zastávková a vede z Liberce do Raspenavy, Bílého Potoka pod Smrkem nebo Frýdlantu a zpět. Linka B jede z Liberce přes Mníšek a Frýdlant do Černous a zpět, a na trase z Liberce do Frýdlantu nikde nestaví. To platí i pro linku C, která jede z Liberce přes Mníšek do Frýdlantu a dál přes Krásný les, Řasnici, Hajniště a Nové Město pod Smrkem do Jindřichovic pod Smrkem a zpět. Právě k ní teď přidali dodávku pro přepravu kol. Spojení mezi Raspenavou a Frýdlantem pak ještě zajišťuje linka D.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, doprava, stavby, silnice, železnice, správa, cykloturistika, Frýdlantsko, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vlakové výluce posílil Liberecký kraj přepravu jízdních kol na Frýdlantsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.