Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Snowhill opustil skiareály Šachty a Kamenec, provozovat je budou nejspíš města

Firma Snowhill zhruba po 20 letech skončila s provozováním dvou menších krkonošských skiareálů. Oba jsou na Semilsku. Jde o Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou, místními nazývaném Jabloneček. Oba nejspíš převezmou města.

Oba areály si Snowhill dosud pronajímal. „Vracíme je tělovýchovným jednotám, nechceme je provozovat nadále," řekl člen představenstva Snowhillu Michal Hošek. Oba areály byly ztrátové. To je podle Hoška jedním z důvodů, proč už tyto areály nechtějí dál provozovat. „Bylo ekonomicky neúnosné, abychom se snažili o další fungování, když jsou to jen zimní areály," dodal.

Chod obou areálů zřejmě budou dál zajišťovat města, jiný zájemce o ně není. Zastupitelé ve Vysokém nad Jizerou už odsouhlasili založení společnosti Skiareál Šachty, v níž by město mělo mít 70procentní podíl a tělovýchovná jednota 30procentní. Administrativně ale zatím vše uzavřené není. „Dolaďují se společenská smlouva, zakládací smlouva a kupní smlouva," řekl místostarosta města a předseda TJ Vysoké nad Jizerou Jaroslav Nechanický. Pokud zastupitelé města společenskou smlouvu schválí, město do firmy vloží sedm milionů korun a poskytne jí bezúročnou půjčku 2,5 milionu korun na zajištění provozu skiareálu s více než čtyřmi kilometry tratí.

Odchod Snowhilu podle Nechanického překvapením nebyl. „Výsledky posledních zim byly špatné," řekl. Minulá kvůli dlouhotrvající oblevě skončila už v polovině února. Podle místostarosty je ale zachování lyžování pro město s 1300 obyvateli důležité. „Bez toho areálu bychom, nejen v zimě, nepřitáhli tolik turistů k nám, což by mělo vliv na další služby i samotný chod města," dodal. Radnice bude hledat i další investory, nabídnout jim chce až 19procentní podíl v nově založené společnosti.

Za očekávaný krok označil odchod Snowhillu i jednatel TJ Sokol v Jablonci nad Jizerou Jaromír Patočka. Jednota mu pronajímala areál Kamenec s více než třemi kilometry tratí. „Víceméně se to očekávalo. Smlouva sice nevypršela, ale uzavřeli jsme dohodu," řekl Patočka. Podle něj nemá Sokol na to, aby finančně zajistil provoz areálu sám, což ročně představuje kolem pěti milionů korun. Areál chce proto prodat městu. „Je to náš favorit číslo 1. Když by byla špatná sezona, tak město je jediné schopné to podržet, aby lyžování u nás zůstalo," dodal. Zájem převzít areál potvrdil starosta města Miroslav Kubát. „Záměr schválilo zastupitelstvo. Není to ale zatím administrativně uzavřené," dodal.

Společnost Snowhill od roku 2014 spoluvlastní architekt a bývalý lyžař Martin Vokatý a právník Daniel Kučera. Tehdy provozoval Snowhill šest skiareálů. Nadále bude mít dva - krkonošské Herlíkovice a lyžařské středisko Mariánky u Mariánských Lázní.

V Libereckém kraji nejde o jedinou změnu provozovatele skiareálů v posledních letech. Před minulou zimní sezonou odkoupila areál v krkonošské Rokytnici nad Jizerou od místního TJ Spartaku investiční a developerská společnost Trigema, cenu transakce ani jedna strana nezveřejnila. Nyní se jedná i o budoucnosti ztrátového skiareálu v jizerskohorském Bedřichově. Opustit se ho chystá jeho dlouhodobý provozovatel, jablonecká TJ Bižuterie.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Kamenec

Štítky ČR, správa, rekreace, turistika, lyžování, obce, hory, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snowhill opustil skiareály Šachty a Kamenec, provozovat je budou nejspíš města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.