Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Lidé v Jablonci nad Nisou žádají zrušení nové vyhlášky o dani z nemovitosti

Obyvatelé a podnikatelé v Jablonci nad Nisou žádají zrušení vyhlášky, která v příštím roce zvýší daň z nemovitosti v průměru o 140 procent. Zastupitelé vyhlášku o stanovení místního koeficientu schválili v červnu. Hromadnou připomínkou teď na pět desítek lidí a majitelů firem žádá, aby ji zastupitelé přehodnotili. Navrhují, aby radnice stejně jako v jiných městech zatížila vyšší daní průmyslové podniky, které výrazně zatěžují městské komunikace. Za organizátory o tom informoval Jaromír Schubert. Vedení města o své reakci teprve rozhodne, řekla mluvčí města.

V Jablonci, který je s 46.200 obyvateli druhým největším městem v Libereckem kraji, měli od roku 2015 vyhláškou nastavený jen základní koeficient podle velikosti obce na 2,5.

„Jablonec měl do loňského roku historicky nejnižší daň z nemovitosti mezi statutárními městy. I kdybychom vyhlášku nepřijali, tak by novelou zákona k navýšení daně z nemovitosti došlo, a to ve dvou krocích - první navýšení bylo pro letošní rok a to další bude pro příští rok," řekl při projednávání návrhu primátor Miloš Vele (ODS). Město navíc pode něj potřebuje víc peněz na údržbu majetku.

Novela, která zvýšila daně z nemovitosti, souvisí s loňským úsporným balíčkem vlády, kromě jiného měla kompenzovat nižší příjem obcí z hazardních her a rozpočtového určení daní. Jen na tom letos Jablonec podle Veleho ztratil 18 milionů korun. V Jablonci by i bez vyhlášky příjem z daně příští rok vzrostl. Základní koeficient pro výpočet daně bude totiž pro statutární město 3,5 a nikoliv 2,5, jako měli v Jablonci dosud. Proto by se v příštím roce příjem města zvýšil z letošních 36 milionů na 43 milionů korun.

Zastupitelé k tomu ale přidali ještě koeficient 2, kterým se celá daň zdvojnásobí, do rozpočtu by tak mělo město získat 86 milionů. Místní koeficient se vztahuje na všechny nemovité věci na území Jablonce s výjimkou vybraných zemědělských pozemků, trvalých travních porostů nebo nevyužitelných ostatních ploch. Majitel rodinného domu o zastavěné ploše 100 metrů čtverečních s pozemkem, který loni na dani platil 752 korun, zaplatil letos 1337 korun a příští rok mu daň vzroste na 3654 korun. „Vybrané peníze vrátíme zpátky do města, do infrastruktury," řekl Vele.

Výrazné zvýšení daně kritizovali v červnu zejména zastupitelé opozičního hnutí ANO, kteří většinou další zvýšení daně nastavením místního koeficientu odmítli a hromadnou připomínku dnes podpořili. Výhrady měl k vyhlášce také třeba Pavel Svoboda (Pro Jablonec).

„Nejsem příznivcem rovně stanovené daně," řekl. Za přijatelné by považoval vyšší zdanění podnikatelských subjektů, které ve větší míře zatěžují město dopravou, například koeficientem 3, a nižší zátěž pro majitele objektů pro bydlení například s koeficientem 1,5. Pozměňovací návrh nepodal, pro vyhlášku ale nehlasoval.

Právě koeficient 3 navrhují pro průmyslové podniky i signatáři hromadné připomínky. Upozorňují, že schválené zvýšení daně je bezprecedentně prudké s neúměrnými negativními dopady na obyvatele a podnikatele Jablonce. Vytýkají vedení města, že s obyvateli a podnikateli o plánovaném zvýšení daní nekomunikovalo, samo vedení města navíc podle nich deklarovalo, že finanční situace města je v historicky nejlepší kondici. Žádají k vyhlášce svolat mimořádné jednání zastupitelstva na začátek září.

Mluvčí magistrátu Jana Fričová potvrdila, že podatelna radnice hromadnou připomínku přijala, dnes byl ale úřad celý den z důvodu plánované odstávky elektrické energie mimo provoz. „O tom, jak se vedení města k připomínce postaví, se tak rozhodne v příštích dnech," řekla.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Jablonec

Štítky ČR, daně, správa, byty, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jablonci nad Nisou žádají zrušení nové vyhlášky o dani z nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.