Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Jedovatá zápřednice expanduje, už ji lze potkat i v Krkonoších

Jedovatý pavouk s kusadly, které dokáží prokousnout lidskou kůži. To je nový obyvatel Krkonoš, zápřednice jedovatá. Přestože dokáže lidem způsobit kousnutím intenzivní bolest a otok, není pro člověka nebezpečná. Samovolně neútočí, kousne jen když brání sebe nebo své potomky.

Zápřednice jedovatá je velký teplomilný druh pavouka, který byl před rokem 2008 v Česku spíše vzácný, nyní se ale rozšiřuje. A nově expandoval i do našich nejvyšších hor, Krkonoš. „Náhodou ji u nás objevila externí spolupracovnice na výletě. Dnes už víme, že se dá zápřednice pozorovat v Horním Maršově nebo Rýchoru,“ říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Zápřednice jedovatá žije na loukách, které jsou málo sečené či nesečené, na stráních, okrajích polí, v neobhospodařovaných sadech. Může se vyskytovat i na vlhkých loukách. Pavučinové úkryty používá k odpočinku, schovává se v nich v době po svlékání, ale také do nich klade vajíčka a stará se v nich o mláďata v počátečních stádiích vývoje. Zámotky dosahují až velikosti holubího vejce a jsou nápadné a snadno rozeznatelné.

Nepěknou pověst si zápřednice jedovatá vysloužila tím, že na rozdíl od většiny ostatních pavouků dokáže prokousnout lidskou kůži. „Většina pavouků na území Česka je jedovatá, ovšem kvůli malým rozměrům drápků svých chelicer lidskou kůži prokousnout nedokážou. Zápřednice jedovatá toho díky svým větším rozměrům schopná je. Kousnutí bolí, otéká a působí pocení. Obvykle ale do 24 hodin odezní. Nebezpečné by tak pro člověka být nemělo,“ dodává Radek Drahný s tím, že zápřednice na člověka samovolně neútočí. „Brání se jen v případě svého ohrožení nebo když cítí ohrožení zámotku,“ uzavírá mluvčí Správy KRNAP.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Vaněk

Štítky příroda, zápřednice, pavouk, kosnutí, Krkonoše, KRNAP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedovatá zápřednice expanduje, už ji lze potkat i v Krkonoších  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.