Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

V Libereckém kraji znovu prší, situace je ale klidnější. Višňová už je opět průjezdná

, aktualizováno 14. září 2024, 17:30

Velká voda v Libereckém kraji v noci na sobotu a během soboty hodně potrápila Frýdlantsko, především obce na řece Smědé. Nejhorší situace byla ve Višňové, kde se voda vylila z koryta a odřízla obec od okolního svět. Během soboty přestalo pršet a voda v horních tocích řek a potoků začala opadávat, velká voda se ale začala přesouvat dál - hladina začala stoupat třeba na Jizeře v Železném Brodě nebo na Nise v Hrádku, poté ale opět klesla. Odpoledne opět začalo pršet, a to především v Jizerských horách, voda ve Smědé tak opět stoupla. Další intenzivní srážky navíc přijdou v neděli, když by povodňová situace měla kulminovat. V noci na neděli by ale pršet příliš nemělo.

Na několika místech dosáhly vodní toky v Libereckém kraji během noci na sobotu třetího stupně povodňové aktivity. Nejhorší situace byla na Frýdlantsku na Smědé a Řasnici. Krátce po půlnoci dosáhla 3. stupně povodňové aktivity také Jizera v Jablonci...

V Hejnicích začala být v sobotu po osmé hodině situace kritická. „Vyhlášena všeobecná výstraha, stále moc prší a na hory jde další velký mrak," uvedl starosta obce Jaroslav Demčák. Smědá se začíná vylévat z koryta na silnice a zahrádky. Dopoledne ale přestalo pršet a poté přišly dobré zprávy, průtok začal rychle klesat a po poledni klesal až k prvnímu povodňovému stupni. Kvůli dalšímu dešti ale odpoledne voda opět stoupla, a to až ke druhému povodňovému stupni.

Voda se blížíila k domům také v Raspenavě. „V nejnižších místech záplavových území voda zaplavuje zahrady a jiné plochy, včetně komunikací," potvrdil starosta obce Josef Málek. Voda podle něj přibývá všude. Voda se ale vylévala z koryt i na dalších místech, uzavřená je silnice mezi Černousy a Boleslaví nebo rekonstruovaná silnice v Mníšku. I v Raspenavě ale odpoledne voda nejprve klesla, po dešti v Jizerských horách ale nakonec navečer opět stouplana první povodňový stupeň.

Problémy působil i vítr

Výstraha meteorologů byla od pátku vyhlášena i pro silný vítr. A ukázala se jako relevantní. Vítr lámal stromy po celém kraji a výjezdů kvůli popadaným stromům byly desítky. Hasiči během pátku zasahovali celkem u 350 událostí, mimo jiné pomáhali i stavět mobilní protipovodňové stěny v části Višňové Poustce, v Semilech nebo před půlnocí ve Frýdlantu na Smědé.

Situace na Frýdlantsku v noci nebyla jednoduchá, nejezděte tam, vyzval hejtman Půta

Liberecký kraj má za sebou náročnou noc. Především na Frýdlantsku se po intenzivním dešti zvedly vodní toky, na některých místech voda zaplavila silnice a zahrádky. Nejhorší situace je na toku Smědé ve Višňové, Hejnicích nebo Raspenavě. V sobotu by...

Na Frýdlantsku posilil hasiči techniku i síly

„HZS Libereckého kraje přesunul na stanici Raspenava evakuační Tatru a jedno další družstvo z Liberce. Ve všech obcích Frýdlantska jsou v pohotovosti jak hasiči, starostové, povodňové komise, tak další složky. Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, p.o. je připravena na Frýdlantsku posílit svoje výjezdové stanoviště," uvedl v noci hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Povodeň v Libereckém kraji

Sobota, 14. září 2024, 08:43

SDH Frýdlant odstraňuje strom z řeky Smědé na stavidlech u bývalé Tiby
Višňová v sobotu po poledni
 

Aktuální povodňová situace v kraji

V sobotu odpoledne byla situace klidnější, i když opět začalo pršet. Na všech kritických místech  voda po poledni klesala. Naopak hladiny začaly stoupat dále po proudu. Jizera se v Železném Brodě a v Dolní Sytové blížila třetímu stupni, voda stoupala také na Nise v Hrádku. Další vydatné srážky jsou pak čekané v neděli dopoledne.

Ve Višňové se řeka Smědá vylila z koryta a obec odřízla od zbytku Frýdlantského výběžku. Na místo byla povolána evakuační tatra. „Před sedmou hodinou ráno došlo z důvodu povodní k uzavření dalších komunikací. Neprůjezdné jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky. Jelikož jsme nyní odstřiženi od zbytku Frýdlantska a není možná doprava osobními auty z obce ani do obce, byla povolaná evakuační tatra," uvedl na facebookové stránce obce starosta Michal Scheidl (Devítka). 

Také ve Višňové se situace uklidnila, kolem páté hodiny už byly všechny silnice průjezdné. „Přestože jsme stále ve 3. stupni povodňové aktivity, hladina řeky Smědé k našemu potěšení nadále klesá," dodal starosta.

Kvůli popadaným stromům a vydatným srážkám nejezdily dopoledne vlaky na tratích z Železného Brodu do Semil, České Lípy do Bakova nad Jizerou, mezi Novým Borem a Svorem a na regionální krkonošské trati z Rokytnice nad Jizerou do Martinic.

Jinak jsou podle hejtmana kraje Martina Půty škody minimální a evakuace osob zatím nebyla nutná. „Ve Višňové jsou zaplaveny některé místní komunikace a HZS Libereckého kraje tam je k dispozici evakuační Tatra, která je schopna zajistit dopravu. Ve Frýdlantu je Smědá v korytu, v noci postavili hasiči na nejvíce ohroženém místě provizorní protipovodňovou stěnu," upřesnil dopoledne.

Velká voda se na Frýdlantsku čeká i v dalších dnech. A nejen tam

Podle předpovědí meteorologů šlo v noci na dnešek jen o první zatěžkávací zkoušku. Výstraha je téměř pro celou republiku vydána na vydatné až extrémní srážky, povodně a také na silný vítr až do neděle 15. září. Například Frýdlant by dle předpovědí čekal nejvyšší průtok korytem řeky Smědé v neděli kolem sedmé hodiny večerní, Hejnice až na přelomu pondělí a úterý, stejně jako Hrádek nad Nisou na Lužické Nise. 

Od pátečního do sobotního rána napršelo podle meteorologů nejvíce v Bílém Potoce, a to 142 mm srážek. A meteorologové předpokládají, že podobný úhrn ještě naprší. „Na severních horách od Jizerských přes Krkonoše až po Orlické hory může napršet ještě kolem 150 mm," uvedli. 

V Liberci se předpověď zmírnila

Pro Liberec už dle prognóz meteorologů nevypadá nastávající víkend tak dramaticky. „To riziko není tak vysoké, jak meteorologové pro Liberec původně predikovali a na 3. povodňový stupeň snad Lužická Nisa nestoupne,“ věří druhý místopředseda povodňové komise Obce s rozšířenou působností (ORP) Liberec Jaroslav Rašín.

Lužická Nisa dle povodňové komise nebude při 2. stupni povodňové aktivity pro obyvatele města představovat žádné zásadní riziko. „Ohrožená budou spíše místa, kde Nisa Liberec opouští. Nicméně tamní hasiči i obyvatelé jsou informovaní," doplnil Rašín

Zjemnění prognózy podle něj nicméně neznamená, že by měli lidé v Liberci přestat situaci věnovat pozornost. „I nadále doporučujeme situaci bedlivě sledovat. Vlivem vytrvalého a silného deště může totiž dojít k rozdvodňování drobnějších toků a zaplavování nemovitostí nebo jejich nižších částí, tedy sklepů vodou, která stéká z komunikací a přilehlých svahů. Pokud taková situace u obyvatel Liberce nastane, mohou se občané obracet na místní sbory dobrovolných hasičů nebo na povodňovou komisi Liberce na takzvanou havarijní linku, jejíž číslo je 602 482 318," dodává místopředseda povodňové komise ORP Liberec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem SDH Višňová, SDH Frýdlant, HZS LK, Josef Málek, Jaroslav Demčák, Martina Petrášková

Štítky povodně, prevence, hasiči, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji znovu prší, situace je ale klidnější. Višňová už je opět průjezdná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.