Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na údržbu turistického značení půjde rekordní částka

Klub českých turistů dostane letos nejvyšší dotaci na údržbu značení turistických tras za poslední roky. Z rozpočtu Libereckého kraje může počítat s částkou 200 tisíc korun. K dispozici je v kraji zhruba 2 688 kilometrů značených tras. Každoročně je podle metodiky opravována jedna třetina, což odpovídá 896 kilometrů.

„Snažíme se zvyšovat příspěvek na opravu pěších tras, protože si uvědomujeme potřebnost kvalitně značených tras,“ říká Hana Maierová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, pod kterou daná problematika spadá. „Při opravě dané třetiny kilometráže celé sítě tak vychází na jeden kilometr zhruba částka 223 Kč,“ dodává Maierová a připouští, že by se částka mohla ještě navýšit. „Klub českých turistů požaduje ovšem částku 365 tisíc korun, což činí 407 Kč/kilometr a to je v současné finanční situaci a dalších nárocích na resort nereálné. Navíc i ostatní kraje přispívají částkou ve výši 200 – 280 Kč za kilometr,“ říká Maierová.

Liberecký kraj by do budoucna rád dotáhl do zdárného konce česko-polský projekt Hřebenovky, který odmítli Poláci. Modrá hřebenovka kdysi vedla z Krušných hor, přes Českosaské Švýcarsko, Lužické hory, Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala přes Broumovsko, Orlické hory a Králický Sněžník až na Praděd.

"Místo obnovy staré turistické trasy a nových rozhleden dali Poláci přednost projektu za sto milionů korun, který bude určen na marketingové služby, propagaci pohraničí, semináře, školení a propagační materiály," uvedl jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník. V desetileté historii projektu to podle něj není poprvé, co polská strana projekt odmítla. Před dvěma lety se tak podařilo dokončit jen zhruba 180 kilometrů dlouhou část hřebenovky podél česko-německé hranice. Navázat na ni měla česko-polská část, která by začínala v Orle v Jizerských horách a končila po 762 kilometrech na Pradědu.

Liberecký kraj už jednal s Ústeckým a Karlovarským krajem o rozšíření na stranu Českosaského Švýcarska a Krušných hor. Směr k Pradědu přes Krkonoše, Orlické hory, Kralický Sněžník je řešen jako projekt Libereckého kraje, Královehradeckého kraje, Pardubického kraje a Olomouckého kraje. „Věřím, že se v příštích letech dočkáme obnovené trasy Hřebenovky, která v dobách své slávy vedle od Pradědu až do Blankensteinu v Německu,“ uzavírá Maierová.

Štítky turistická stezka, Liberecký kraj, Hana Maierová, Klub českých turistů, projekt, hřebenovka, Jaroslav Zámečník, Krušné hory, Krkonoše, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na údržbu turistického značení půjde rekordní částka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.