Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bez proudu jsou po bouřce stovky domácností v Libereckém kraji

Stovky domácností zůstávají bez proudu v Libereckém kraji po sobotní bouřce. Práci mají kromě energetiků také hasiči, kteří pokračují v odstraňování následků bouřek. Vyplývá to z informací od hasičů a energetiků.

Sobotní bouře zasáhla hlavně oblast Liberecka a část Jablonecka, kde popadané stromy a polámané větvě poškodily na mnoha místech elektrické vedení. Řadu poruch se už podařilo do rána odstranit, stále jsou tam ale bez elektřiny stovky domácností.

PSALI JSME: Celkem 130 jednotek hasičů odstraňovalo škody po bouřce

"Aktuálně je hlášeno deset poruch na vysokém napětí a další na nízkém," řekla dnes mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Na Liberecku jsou hlášeny dvě poruchy na vysokém napětí, bez dodávek proudu je zejména oblast Českodubska - Hradčany, Letařovice, Libíč, Záskalí a Žďárek. Ještě větší problémy jsou ale na Jablonecku zejména v oblasti Rádla, Rychnova u Jablonce, Proseče nad Nisou, Maršovic nebo Jistebska.

Kvůli popadaným stromům a větvím je na mnoha místech přerušeno elektrické vedení, rozbité izolátory, spadla také jedna trafostanice. Nejhorší je podle Holingerové situace v oblasti Rádla a Proseče nad Nisou, kde je dlouhá linka vedení poškozena na několika místech. "Předpokládáme, že většinu poruch se podaří zvládnout ještě během dnešního dne, nasadili jsme na opravy všechny čety a povolali i externí posily. Na některých místech nám ale komplikují práci pořadatelé závodu Rallye Bohemia, kteří naše techniky nechtějí do postižených míst pustit," uvedla Holingerová.

FOTO: Liberecký kraj zasáhla další silná bouřka

Hasiči v sobotu vyjížděli od 12:00 do 20:00 ke 127 událostem. Cestou k jedné zasahovali vícekrát, takže dohromady měli 160 zásahů. "Celkem bylo v terénu 130 jednotek se 150 kusy mobilní požární techniky," řekl řídící důstojník hasičů Libereckého kraje Zdeněk Borovička.

Strom spadlý na elektrické vedení odstraňovali hasiči v Rychnově u Jablonce nad Nisou, pád stromu na garáž byl ohlášen z Jablonce nad Nisou. Stromy zatarasily několik silnic v Jablonci nad Nisou, v Desné nebo Tanvaldě. Vyvrácená borovice spadla na střechu ubytovny v části obce Mšeno nad Nisou, taktéž ve Mšeně rozřezávali hasiči strom opřený o dům.

Autoři | Foto HZSLK

Štítky bouřka, Liberecký kraj, strom, elektrické vedení, Jablonec nad Nisou, okres Jablonec nad Nisou, ČEZ, Rádlo, Proseč nad Nisou, Rallye Bohemia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez proudu jsou po bouřce stovky domácností v Libereckém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.