Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cestu k Protržené přehradě na Desné lemují dřevěné sochy

Cestu k Protržené přehradě na Bílé Desné v Jizerských horách lemují dřevěné sochy. Je jich 12 a věnovalo je sedm dárců, kteří sochy vydražili na minulých ročnících dřevosochání v Desné. Sochy lemují přístupové cesty k technické památce jak z Albrechtic, tak z Desné, řekl dnes starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman (ODS). Obnova areálu někdejší přehrady tím podle něj skončila. V neděli 18. září se tam uskuteční vzpomínková akce u příležitosti stého výročí jejího protržení.

Přehrada byla na řece Bílá Desná postavena na počátku 20. století jako součást soustavy retenčních nádrží, které měly podhůří Jizerských hor ochránit před ničivými záplavami. Podobné přehrady vznikly v Jablonci, Liberci nebo Fojtce. Ta na Bílé Desné však nevydržela, deset měsíců po kolaudaci se protrhla. Proud, který před sebou hrnul dřevo a trosky, zabil 67 lidí, 370 jich připravil o majetek a přes tisíc o obživu. Byla to největší katastrofa svého druhu ve střední Evropě. Dnes jsou zbytky přehrady oblíbeným cílem turistů. "Myslím, že letos bychom mohli překonat hranici 100 tisíc návštěvníků," řekl Zeman.

Kroniky původně uváděly 62 mrtvých, ve skutečnosti jich ale bylo podle Zemana víc. "Postupně se nám podařilo dohledat další oběti, podlehli následkům zranění. Všechny oběti teď připomíná nový pomník, který bude příští neděli v areálu protržené přehrady slavnostně vysvěcen," řekl Zeman. Poprvé tak budou na jednom pomníku všechna jména obětí, devět z nich se však nikdy nepodařilo identifikovat. "Domníváme se, že to byli vojáci, zajatci, protože nikomu nechyběli," poznamenal Zeman. K vybudování pomníku využili část zničené přehrady, sokl, který byl podle starosty sto metrů pod hrází.

Obnova technické památky na Bílé Desné začala v roce 2013 odstraňováním náletových dřevin. Podařilo se při tom najít i kráter v místě někdejší hráze, kde kopal v roce 1927 profesor vídeňské univerzity, když zjišťoval příčinu tragédie. Opravou prošly turistické chodníky, přibyla lávka spojující oba břehy bývalé přehrady, vyhlídkové plošiny i schody, které umožňují turistům snadný sestup na dno bývalé přehrady. Na základech vyhořelé Krömerovy boudy vyrostla jednoduchá dřevěná útulna. Obnovou prošla i manipulační věž výpusti, stojící jako smutné memento v místě, kde se hráz protrhla. Na obnově areálu se podílely Lesy ČR, Povodí Labe, ochránci přírody, Albrechtice a Desná.

Autoři | Foto Muzeum výroby hraček

Štítky přehrada, socha, Jaroslav Zeman, Desná, Bílá Desná, Jizerské hory, Albrechtice, ODS, Albrechtice v Jizerských horách, Přehrada Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestu k Protržené přehradě na Desné lemují dřevěné sochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.