Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výroba ozdob v Poniklé se o vánočních prázdninách otevře turistům

Výrobce perličkových skleněných ozdob Rautis v Poniklé na Semilsku se o vánočních prázdninách otevře turistům. Ponikelská výroba vánočních ozdob ze skleněných foukaných perliček patří od loňského roku na národní seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury a Muzeum Českého ráje v Turnově usiluje o její zapsání i na seznam UNESCO. Zájem turistů o unikátní výrobu rok od roku stoupá, letos očekávají návštěvnost kolem 13 500 turistů.

Návštěvníkům Krkonoš i nedalekých Jizerských hor nabízí malá ponikelská sklárna zábavu pro chvíle, kdy je omrzí lyžování nebo se zkazí počasí.

Podnik, který skleněné ozdoby vyrábí už přes sto let, dnes zaměstnává zhruba 20 lidí. Jak je výroba křehkých dekorací náročná, si ale může vyzkoušet i každý návštěvník. Hned vedle podnikové prodejny vznikla kreativní dílna, kde si turisté mohou pod odborným dohledem vyrobit vlastní vánoční hvězdičku, andílka a další tradiční vánoční ozdoby.

"O vánočních prázdninách máme otevřeno už od pondělí 26. prosince, máme víkendový provoz, každou hodinu budou prohlídky s průvodcem, který návštěvníkům ukáže, jak se naše ozdoby vyrábějí," řekl předseda představenstva Marek Kulhavý. Ještě loni se továrna otevírala turistům až 27. prosince. "Zájem je ale velký, tak jsme se rozhodli otevřít dříve," objasnil Kulhavý. Otevřeno bude ve sklárně celý týden, na Nový rok mají v Rautisu zavřeno a od 2. ledna už bude zase sklárna otevřená pro turisty každý den včetně víkendů.

Vánoční svátky tráví tradičně v Jizerských horách a Krkonoších tisíce lidí. Když počasí nepřeje nebo je lyžování omrzí, mají možnost navštívit také sklárnu v Harrachově nebo výrobu tradičních dřevěných hraček Detoa v Albrechticích v Jizerských horách. "Návštěvnost mezi svátky je tradičně vysoká," řekl majitel Detoy Jaroslav Zeman. "Hlavně když se zkazí počasí, tak nám sklárna praská ve švech," doplnil majitel harrachovské sklárny František Novosad.

Autoři | Foto Kudykam.cz

Štítky Poniklá, sklárna, Krkonoše, výroba, Muzeum Českého ráje v Turnově, Světové dědictví UNESCO, okres Semily, Jizerské hory, Jaroslav Zeman, František Novosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výroba ozdob v Poniklé se o vánočních prázdninách otevře turistům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.