Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba školky v Hejnicích má zpoždění a hrozí krácení dotace

Výstavba mateřské školy v Hejnicích na Liberecku za 66 milionů korun nabrala už na počátku měsíc a půl zpoždění. Hrozí tak, že město přijde o část dvacetimilionové dotace od státu.

„Poslední žádost o platbu musí být do 6. prosince," řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. Podle něj dostanou z dotačního programu ministerstva financí jen tolik, kolik do té doby prostaví.

Ve školce byl azbest

Město z podhůří Jizerských hor plánovalo, že práce začnou už na přelomu června a července. Komplikace ale provázely výběr firmy, která novou školku postaví. Kvůli změnám podmínek se muselo výběrové řízení prodloužit, navíc město nemohlo uzavřít smlouvu s původním vítězem soutěže. „Po dotazech na rozpočet, kde byly nesrovnalosti, ho upravil a zvedl o dva až tři miliony. Tím pádem musel být vyloučený a muselo se čekat, než jsme mohli uzavřít smlouvu s druhým v pořadí," uvedl starosta.

Další potíže nastaly při zahájení demolice původního objektu. „V tu chvíli se zjistilo, že školka je částečně azbestová. Takže se čekalo dalších 15 dnů, než přijela specializovaná firma, která se tím zaobírá, zabalí školku, oddělá azbestové části a hygiena prohlásí po zkouškách, že nic nehrozí," uvedl Demčák.

Začala demolice

Teprve tento týden se tak podle něj začal demolovat původní objekt a výstavba nového by měla začít až někdy v září. „Netušíme, jak to bude dál. Budeme doufat, že bude normální počasí a že nebude v listopadu sníh, mráz," řekl starosta. Podle něj ale postavení školky neohrozí, když nezískají celou dotaci. „Museli jsme při žádosti doložit, že máme peníze na celou stavbu," dodal. Výstavba ale bude pro třítisícové město dražší, než kolik očekávalo. „Projekt vznikal v roce 2017 a proti projektové ceně jsme navíc o nějakých devět milionů bez daně, s daní 11 milionů korun," dodal starosta.

Výstavba školky by měla trvat zhruba rok a půl, město ji chce otevřít na přelomu let 2020 a 2021. Nahradí bouranou školku, která se stavěla v 70. letech minulého století. Nová školka navíc umožní přijímat i děti od dvou let, ta současná pro ně nemá speciální oddělení.

Autoři | Foto Hejnice

Štítky ČR, školy, stavby, správa, Hejnice, dotace, Liberecký kraj, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba školky v Hejnicích má zpoždění a hrozí krácení dotace  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.