Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První koně pro jízdní policii ustájí ve frýdlantském školním statku už na podzim

V Libereckém kraji vzniká jízdní policie, první koně chtějí policisté ustájit ve Školním statku Frýdlant už letos na podzim. V budoucnu by v areálu z počátku 18. století mělo vzniknout hipologické centrum, projekt podpořili i zastupitelé Libereckého kraje, když schválili memorandum o spolupráci mezi krajem a Policií ČR. Kraj podle memoranda prostory zrekonstruuje a policie si areál na 20 let pronajme. Zastupitele o tom informoval náměstek hejtmana Dan Ramzer (ODS), který materiál předkládal.

Rozsáhlý areál hospodářského dvora z roku 1722 stojí nedaleko frýdlantského zámku. Využitý je teď jen částečně, díky spolupráci s policií by se ale měl dočkat obnovy a nového využití. Jádro areálu tvoří čtyři objekty soustředěné do čtverce. V budově A a v části statku, kde je vjezd, budou dílny a další prostory určené žákům frýdlantské střední školy. „Praxi zde budou absolvovat mimo jiné studenti oborů lesní mechanizátor a zpracovatel dřeva, kteří se přesunou do Frýdlantu z pobočky v Hejnicích," řekl Ramzer. Po vybudování zázemí v budově A kraj areál v Hejnicích prodá.

Hipologické centrum vznikne v budově B. „Skládat se bude ze dvou částí - ze stájí, kde budou ustájeni kladrubští vraníci, a z administrativní budovy, kde bude mít zázemí policie," řekl hejtmanův náměstek. První koně chtějí policisté v areálu ustájit už v říjnu. Do budoucna by podle Ramzera mohlo hipologické centrum umožnit zařadit do výuky i nové atraktivní obory zaměřené na chov koní a jezdectví.

Základna jízdní policie ve Frýdlantu posílí kapacity policie ve Frýdlantském výběžku, který se potýká s přeshraniční kriminalitou. S myšlenkou jízdní policie přišli podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) policisté před dvěma lety, loni představili projekt hipologického centra na Frýdlantsku. Využít pro tyto účely školní statek se podle Půty nabízelo. „Kapacita by měla sloužit k ostraze státní hranice (česko-polské) v oblastech, kde není jednoduché ostrahu zajistit auty nebo jinými dopravními prostředky," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky správa, chov, policie, Liberecký kraj, jízdní policie, statek, Dan Ramzer, Frýdlant, ODS, Policie České republiky, Martin Půta, Hejnice, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První koně pro jízdní policii ustájí ve frýdlantském školním statku už na podzim  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.