Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školky jsou naplněné českými dětmi, na ukrajinské se spíš nedostane. Kvůli pandemii bylo hodně odkladů

Mateřské školy jsou naplněné. Velký vliv na to má období pandemie koronaviru, mnozí rodiče totiž odložili nástup dětí do škol. Umístit ukrajinské děti do školek tak bude největší problém.

„Je evidentní, že kapacita ve školách je volná v místech, kde možná nebude tak velká poptávka a veliký problém budeme mít s mateřskými školami, protože ty jsou podle informací od starostů naplněny už teď po zápisu českých dětí," řekl v pondělí hejtman Martin Půta

Česká škola nebo online výuka z Ukrajiny? Míra nejistoty je poměrně velká, míní hejtman

Liberecký kraj se snaží zmapovat počty ukrajinských uprchlíků, respektive dětí, které se budou začleňovat do českých školek a škol. Na základě vládního rozhodnutí o hlášení přechodného pobytu by evidence osob měla být snazší. Mnozí váleční...

Nedávno jsme odložili roušky a vše se po pandemii vrací do normálu. Mnoho dětí mělo odklad, nyní je ve školkách a školách větší nával. „Vzhledem ke covidu a k tomu, jak to probíhalo, se u spousty dětí odkládal nástup nejen do školky, ale i do první třídy," uvedl Půta.

Z Ukrajiny pode ředitele HZS Libereckého kraje Jana Hadrbolce uprchlo už zhruba 5,5 milionu osob. „Z toho řádově 1,5 milionu se již vrátilo zpátky na Ukrajinu, nicméně přesná čísla v tuto chvíli my nemáme," sdělil ředitel hasičů.

Žádné zvonění, přezůvky ani stres. Chceme, aby se dětem ve škole líbilo, říká ředitel základní školy v Jablonném

Na Základní škole a Základní umělecké škole Jablonné v Podještědí zvonek neuslyšíte. To je jen jedna z mnoha inovací, které škola zavedla. Podle ředitele změny vítají žáci i rodiče. Cílem je vést děti k odpovědnosti a zpříjemnit jim pobyt ve škole.

Přibližná čísla vycházejí z registru obyvatel. Změnu pobytu musejí cizinci s platností od minulého týdne hlásit do tří dnů, ne do třiceti, jako tomu bylo dříve. 

„Jsou velmi aktivní, snaží se shánět práci, sehnat si sami ubytování," řekl Hadrbolec. Kraj se snaží získat přehled o ubytování běženců, aby mohl s informacemi pracovat vzhledem ke školním kapacitám. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, školy, školky, děti, pandemie covidu-19, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školky jsou naplněné českými dětmi, na ukrajinské se spíš nedostane. Kvůli pandemii bylo hodně odkladů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.