Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hrádku nad Nisou se střílelo. Policie motivuje studenty bezpečnostně-právních oborů střeleckou soutěží

Na střelnici Army Arms v Hrádku nad Nisou se sjeli studenti ze šesti středních škol v Libereckém kraji, aby změřili své síly v soutěži Studentská střela. Tou se snaží policie mládež motivovat k pozdějšímu nástupu do policejních řad a také jim dát možnost vyzkoušet si, co takové povolání obnáší.

V Libereckém kraji chybí dvě stovky policistů

Policii v Libereckém kraji trápí nedostatek policistů. Podle mluvčí KŘP LK Vladimíry Šrýtrové jich chybí dvě stovky, nejvíce na Jablonecku. „Od začátku roku k 1. říjnu jsme přijali celkem 225 žádostí od nových uchazečů, avšak přijali jsme jich nakonec jenom 62, protože asi 40 uchazečů skončilo na psychotestech a další třeba nezvládli fyzické testy,“ řekla mluvčí. Celkem od začátku letošního roku k policii nastoupilo 79 uchazečů. „Z toho těch 62 je úplně nových a 18 jich přišlo z jiných krajů,“ vysvětlila Šrýtrová.

Fyzické testy mohou uchazeči opakovat vícekrát po sobě. Psychotesty mohou opakovat jednou za dva roky. Někteří ale skončí na zdravotní prohlídce, která následuje po fyzických a psychických testech. Od začátku roku odešlo podle Šrýtrové celkem 88 policistů, z toho 34 jich odešlo do jiných krajů. „Plánovaný stav, kolik bychom měli mít policistů v Libereckém kraji, je 1 437. K dnešnímu dni jich máme 1 237,“ uvedla Šrýtrová.

Ve střelbě soutěžili studenti z celého kraje

Jednu čtvrtinu z nových přijatých policistů tvoří právě uchazeči z bezpečnostně-právních oborů ze středních škol. Soutěž Studentská střela jim dává možnost nahlédnout do zákulisí policejní profese a zastřílet si. „Určitě to má smysl. Tím je motivujeme a věříme, že je šance získat co nejvíce lidí,“ doplnila Šrýtrová.

Do Hrádku přijela čtyřčlenná družstva ze šesti škol: Euroškoly Česká Lípa, Střední školy Kateřinky Liberec, SLS a SOŠS Šluknov, Střední školy řemesel a služeb Jablonec nad Nisou, Vyšší odborné školy SPŠ a SOŠ Varnsdorf a Střední školy Semily.

Cílem je motivovat studenty k náboru. Jsou tu školy, které mají v rámci výuky střeleckou přípravu i školy, které ji nemají. Proto je před soutěží pro studenty připravena instruktáž, aby věděli, jak se zbraní mají manipulovat a zkusí si střelbu pod vedením instruktora,“ řekla vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Dagmar Fialová.

Studenty čekaly dvě disciplíny. Jako první střelba z krátké zbraně vestoje na patnáct metrů, druhá byla střelba z dlouhé pušky vleže na třicet metrů.

Soutěž Studentská střela se konala na střelnici společnosti ARMY ARMS s.r.o., která je používána jako výcvikové středisko pro ozbrojené složky, tedy Armádu České republiky i městskou a státní policii.

Studenti bezpečnostně-právních oborů mají během řízených praxí u policie možnost vyzkoušet si všechny služby. „Program je opravdu pestrý. Projdou všemi službami od kynologů, kriminalistických techniků až po kriminální či dopravní policii. Účastní se třeba ohledání místa činu, výslechu svědků a podobně,“ sdělila Šrýtrová.

O své dojmy ze soutěžního dne se podělila Anežka Lexová a Jakub Kalenda z Euroškoly Česká Lípa. „Jsme tu oba poprvé a nevěděli jsme, co od toho čekat, ale překvapilo nás to,” řekl Jakub. S výsledky svého družstva byl spokojený. „Ale nebudeme předbíhat,” dodala s úsměvem spolužačka Anežka. Trénovat střelby jezdí již od prvního ročníku, oba dva by chtěli po studiu nastoupit k policii.

Studenti na semilské střední škole pokračují po studiu k hasičům i k policii. „Naši studenti, kteří absolvují čtyřletý maturitní obor Požární ochrana, pokračují po úspěšném složení maturitní zkoušky  v nástavbovém studiu, respektive ve studiu na vysokých školách bezpečnostního zaměření. Obor je zaměřen převážně na problematiku požární ochrany a zdravotní přípravy, odcházejí potom k profesionálním jednotkám HZS či Policii ČR," uvedl pedagog Lubomír Kiša. 

I na střední škole v Semilech studenti absolvují základní střelecký výcvik na tamní střelnici. Kiša je současně vedoucím domova mládeže střední školy. „V náplni volného času organizujeme i soutěže ve střelbě ze vzduchovky, vybíráme potom z řad studentů, kteří mají dobré výsledky nebo je tato problematika zajímá a baví je to, ti se pak účastní podobných závodů,” vysvětlil

Ze staré fabriky výcvikové středisko

Výcvikové středisko vytvořil z areálu staré fabriky instruktor Richard Janko. „Vytvořil jsem ho tak, jak jsem to viděl v zahraničí – byl jsem v Kosovu, Albánii, v různých státech," uvedl. Výcvikové středisko v Hrádku je uzavřené, dá se v něm cvičit taktika, dále se zde nachází tělocvična, střelnice. „Je tu všechno pohromadě, snažíme se, aby ty služby byly komplexní. Jsou tu i auta, vězeňský autobus,“ vyjmenoval Janko. S ním spolupracuje mimo jiné vězeňská služba i Policie ČR. Do Hrádku jezdí trénovat i zahraniční složky v rámci příhraniční spolupráce. Na střelnici se cvičí prakticky každý den. Každá složka policie má podle Janka odlišné potřeby a jinou službu, snaží se proto vždy udělat výcvik tzv. šitý na míru.

Střelnice umožňuje například střelbu v nočním režimu, střelbu do tří stran, pohyb ve skupině a může navazovat na další úkony, jako je třeba prohlídka vozů, vzpoura v autobuse nebo vstup do budovy. „Tato střelnice je hodně specifická, snažil jsem se na to zúročit to, co jsem se v životě naučil,” dodal Janko.

Richard Janko školí bezpečnostní složky v podstatě celý život a věnuje se tomu i od té doby, kdy začal podnikat. Předtím sloužil v armádě. „Jsem rád, že na sobě stát pracuje a cvičí, protože kdo bývá připraven, nebývá překvapen,” uzavřel.

Zájemci z řad veřejnosti mohou navštívit prodejnu a střelnici pod finančním úřadem v Liberci. „Jsme soukromá firma, tady civil více méně neděláme, tady je to vytvořené vyloženě pro ty ozbrojené složky," vysvětlil Janko.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce

Štítky Liberecko, Hrádek nad Nisou, policie, střelnice, studenti, soutěž, army arms, Liberecký kraj, Richard Janko, Policie České republiky, okres Jablonec nad Nisou, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anežka Leksová

Skvělý článek, Anežka Leksová.

Pátek, 7. října 2022, 21:29Odpovědět

V Hrádku nad Nisou se střílelo. Policie motivuje studenty bezpečnostně-právních oborů střeleckou soutěží  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.