Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Frýdlantská nemocnice? Lidé raději jezdí šest hodin čekat do Liberce, říká místostarosta města

Složitá situace nemocnice ve Frýdlantě zatím žádné světlé zítřky nenabízí. Z vyjádření aktuálního provozovatele, společnosti EUC, vyplývá, že nemocnici provozovat chce, ale soustředit se bude jen na ta oddělení, která bude chtít. To se ale nelíbí Frýdlantu, který chce zachovat akutní čtyřiadvacetihodinovou péči jak pro obyvatele města, tak celého Frýdlantska.

EUC zaslalo na radnici dopis, ve kterém jeho zástupce informuje o svých záměrech, to se ale nelíbí městu. „Existuje nějaká nájemní smlouva, která mimochodem platí až do roku 2026, pokud by EUC zrušila akutní zdravotní péči, šlo by o její závažné porušení,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

V tom případě by město muselo uvažovat o jejím vypovězení. „To je ale opravdu ta nejzazší možnost, nikoho jiného, kdo by mohl provozovat nemocnici, nemáme. Z EUC se chceme dohodnout,“ dodal.

Složitá jednání o budoucnosti nemocnice

Jenže to je právě podle něj celý problém. Z EUC jsou jednání, pokud vůbec jsou, velmi složitá a od roku 2013, kdy nemocnici provozuje, se prakticky nikam nepohnula. „My ani pořádně nevíme, co EUC chce, jsou to takové náznaky,“ doplnil místostarosta Jiří Stodůlka.

Ve Frýdlantu se například nějaký čas povídá, že EUC nemocnici přesune do hotelu Antonie. Po přečtení dopisu má vedení města vážné obavy o zachování akutní péče na celém Frýdlantsku. „Do Liberce vedou dvě cesty, které jsou přes zimu někdy obě naráz zavřené, tady ta základní péče prostě musí být,“ řekl Stodůlka.

Podle EUC ale ve frýdlantské nemocnici může být provozována jen taková péče, kterou jim zaplatí pojišťovna. „Nevíme, jaká situace bude za několik let, takže nemůžeme podepsat nájemní smlouvu, v níž si druhá strana diktuje rozsah poskytované zdravotní péče. Za pravdu nám dává vývoj v českém zdravotnictví, řada odborníků a situace ve srovnatelných nemocnicích, například Nymburk nebo Sušice. Nejenže neposkytují akutní pohotovost, ale v mnoha případech nejsou schopny přežít bez provozních dotací měst či krajů. My od města žádnou provozní dotaci nedostáváme,“ řekl Jiří Madar, člen představenstva EUC.

Podpora symbolickým nájmem

Podle Ramzera ale město nemocnici podporuje. „Dosud mají roční nájemné deset tisíc korun, přitom tržní nájemné by bylo zhruba čtyři a půl milionu,“ řekl.

O situaci v nemocnici chce jednat i kraj. „Požádal jsem předsedu představenstva Krajské nemocnice Liberec Richarda Lukáše, aby se spojil s ředitelem frýdlantské nemocnice a společně přišli s nějakým návrhem, jak to technicky zabezpečit,“ řekl hejtman Martin Půta s tím, že se na řešení situace může kraj podílet i finančně. „Je to ale o jednání, rádi bychom měli na stole konkrétní návrh, za tu dobu jsme ale žádný nedostali,“ dodal.

Špatná situace komplikuje i provoz liberecké nemocnice, kam se stahují pacienti z Frýdlantska. „O tom, jak to vypadá ve frýdlantské nemocnici nejlépe svědčí fakt, že lidé raději jedou do Liberce, kde čekají šest hodin na ošetření než aby šli sem,“ myslí si místostarosta města.

Posun by mělo přinést zastupitelstvo, které je na programu příští týden. Měla se řešit nová nájemní smlouva, město ale připomínkovaný návrh od EUC ještě nemá. „Nevím, jestli to pak stihneme prostudovat. V takovém případě o tak složité věci nebudou moci rozhodnout,“ dodal starosta.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky nemocnice, Frýdlant, EUC, Liberec, Frýdlantsko, Nemocnice Frýdlant, nájem, zdravotnictví, Dan Ramzer, Jiří Stodůlka, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantská nemocnice? Lidé raději jezdí šest hodin čekat do Liberce, říká místostarosta města  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.